Američka privreda tokom aprila dodala je manje novih radnih mesta od očekivanja dok je stopa nezaposlenosti porasla, što je podiglo očekivanja da će Fed ranije doneti odluku o početku smanjenja kamata.

U aprilu je kreirano 175 hiljada radnih mesta, ispod očekivanih 240 hiljada, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Nezaposlenost je blago porasla na 3,9 odsto, iznad očekivanih 3,8 odsto koliko je bila u martu.

Prosečna satnica porasla je 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec odnosno 3,9 odsto na godišnjem nivou, a oba ova podatka su bila ispod konsenzusa što je ohrabrujući znak za slabljenje inflacije.

Tržište rada u aprilu kreiralo najmanje poslova u poslednjih šest meseci 

Izvor: CNBC

Stopa participacije radne snage odnosno onih koji aktivno traže posao ostala je na nepromenjenom nivou od 62,7 odsto.

Posmatrano po delatnostima, zdravstvena zaštita je donela najviše novih radnih mesta (56 hiljada), slede socijalna pomoć (31 hiljada), transport i skladištenje (22 hiljade), te maloprodaja (20 hiljada).

Nakon izveštaja, investitori su povećali šanse za dva smanjenja kamata u tekućoj godini, s tim da se prvo smanjenje kamate očekuje u septembru sa verovatnoćom od skoro 70 procenata.

Akcije su nakon objave izveštaja zabeležile snažan rast vrednosti. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, skočio je u petak dva odsto, dok je indeks S&P 500 dobio na vrednosti 1,3 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum