Američko tržište rada u aprilu ostalo je jako, uprkos previranju u bankarskom sektoru i usporenoj privrednoj aktivnosti, pokazuju podaci američkog Ministarstva rada.

Američka privreda je u aprilu kreirala dodatnih 253 hiljada radnih mesta što je bilo iznad očekivanja od 180 hiljada.

Stopa nezaposlenosti je pala na 3,4 odsto u odnosu na konsenzus od 3,6 odsto i predstavlja najniži nivo od 1969. godine. Stopa participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) ostala je na visokom nivou od 62,6 odsto.

Tržište rada u aprilu ubrzalo, revidirani podaci za prethodna dva meseca

Izvor: CNBC

Ključni indikator za inflaciju, prosečna satnica, porasla je 0,5 odsto na mesečnom nivou, najvećom mesečnom stopom u godinu dana i iznad konsenzusa od 0,3 odsto. Na godišnjem nivou nadnice su porasle 4,4 odsto, iznad očekivanja od 4,2 odsto.

Veliki rast broja zaposlenih u aprilu delimično je neutralisan velikom revizijom otvorenih radnih mesta u prethodnim mesecima. Martovski podatak je revidiran za 71 hiljadu na 165 hiljada, dok je februarski podatak bio manji za 78 hiljada i iznosio je 248 hiljada.

Ovi revidirani podaci ukazuju da u proseku slabi intezitet zapošljavanja ali bi rast nadnica trebalo da zabrine Fed koji cilja godišnju stopu rasta nadnica od tri odsto kako bi suzbio inflaciju ka višegodišnjem targetu od dva odsto.

Izvor: CNBC, Momentum