Američka privreda tokom decembra dodala je 216 hiljada novih radnih mesta, što je bilo iznad većine očekivanja, pokazavši i dalje veoma dobro stanje na tržištu rada.

Zaposlenost tokom poslednjeg meseca u 2023. godini rasla je čak i bržom stopom od novembarskog podatka koji je revidiran na 173 hiljada i bio pod uticajem štrajka u auto-industriji i Holivudu.

Ekonomisti okupljeni oko FactSet-a očekivali su decembarski podatak na 160 hiljada novih radnih mesta.

Zaposlenost u čitavoj godini je porasla za 2,7 miliona radnika, sa prosečnim mesečnim povećanjem od 225 hiljada. Osim novembra koji je revidiran sa 199 na 173 hiljade, naniže je smanjen i oktobarski podatak – sa 150 na 105 hiljada.

Stopa nezaposlenosti zadržana na rekordno niskom nivou od 3,7%

Izvor: CNBC

Decembarski izveštaj je predvođen povećanim zapošljavanjem u javnom sektoru, zdravstvenoj zaštiti, socijalnoj pomoći i građevini. Manju uposlenost zabeležili su sektori transporta i skladištenja.

Stopa nezaposlenosti se zadržala na nivou od 3,7 odsto, dok je konsenzus tržišta bio 3,8 procenata.

Rast nadnica blago je ubrzao u decembru. Prosečna satnica na godišnjem nivou dostigla je 4,1 odsto, u poređenju sa četiri odsto u novembru i iznad konsenzusa od 3,9 odsto.

Na mesečnom nivou plate su rasle 0,4 odsto, što je identično stopi iz prethodnog meseca, ali iznad konsenzusa od 0,3 odsto.

Rast nadnica je svakako ključno pitanje za Fed s obzirom na njihov uticaj na inflaciju u sektoru usluga, ali je verovatno ova stopa nedovoljna za promenu monetarne politike.

Kada je u pitanju participacija radne snage, stopa je pala 0,3 procentna poena na 62,5 odsto. Ovaj podatak je ostao relativno stabilan tokom 2023. godine. Broj nezaposlenih Amerikanaca koji traže posao porastao je na 5,7 miliona u decembru odnosno za 514 hiljada u 2023. godini.

Tržište akcija je zabeležilo pad nakon objave izveštaja, da bi veoma brzo preokrenulo trend u dobitke od oko pola procenta.

Izvor: Barron’s, CNBC, Momentum