Američko tržište rada nastavilo je da usporava u decembru, ali je podatak o novostvorenim radnim mestima ponovo bio iznad očekivanja uprkos Fed-ovim naporima da oslabi ekonomski rast.

Prema podacima Ministarstva rada u decembru je kreirano novih 223 hiljade radnih mesta, iznad konsenzusa od 200 hiljada, a stopa nezaopslenosti je pala na 3,5 odsto u odnosu na očekivanje od 3,7 odsto.

Novembarski podatak u odnosu na inicijalnu procenu revidiran je za sedam hiljada naniže na 256 hiljada.

Ohrabrujući podatak da inflacioni pritisci počinju da slabe došao je od rasta nadnica koje su povećane manje od očekivanja. Prosečna satnica porasla je 0,3 odsto na mesečnom nivou odnosno 4,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Konsenzus je bilo povećanje od 0,4 odsto odnosno 5,0 odsto, respektivno.

Mesečni rast novih radnih mesta u američkoj privredi u 2022. 

Izvor: CNBC

Po sektorima, turizam i ugostiteljstvo su doprineli sa 67 hiljada novih radnih mesta, potom zdravstvena zaštita (55 hiljada), građevinarstvo (28 hiljada), te socijalna pomoć sa 20 hiljada novootvorenih radnih mesta.

Fjučersi na američke indekse akcija zabeležili su rast od oko jedan odsto nakon objave izveštaja u očekivanju ulagača da se tržište rada „hladi“ i da bi moglo da utiče na smanjivanje inflacije.

Izvor: CNBC, Momentum