Izveštaj sa američkog tržišta rada u januaru pokazao je iznenađujuću snagu, što bi mogao biti dodatni pritisak na Fed da nastavi da okleva sa skorim spuštanjem kamata.

U prvom mesecu u godini američka privreda je kreirala 353 hiljada radnih mesta, znatno iznad očekivanih 185 hiljada, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti je ostala na 3,7 odsto, ispod očekivanih 3,8 odsto.

Prosečna satnica porasla je 0,6 odsto mesečno, duplo brže u odnosu na konsenzus. Na godišnjem nivou, nadnice su rasle stopom od 4,5 odsto, takođe znatno preko očekivanih 4,1 odsto.

Najveći rast uposlenosti na tržištu rada od januara 2023. godine

Izvor: CNBC

Rast uposlenosti je vođen sektorom profesionalnih i poslovnih usluga (74 hiljade), a sledili su zdravstvena zaštita (70 hiljada), trgovina na malo (45 hiljada), vlada (36 hiljada), socijalna pomoć (30 hiljada) i proizvodnja (23 hiljade).

Osim jakog izveštaja u januaru, Ministarstvo je revidiralo naviše i prethodne mesece. Decembarski podatak je revidiran na 333 hiljade, za 117 hiljada više u odnosu na prvobitni izveštaj, dok je novembarski revidiran naviše za devet hiljada.

Nakon objavljenog izveštaja verovatnoća da će Fed smanjiti kamate u martu spustila se ispod 20 procenata.

Prinos na 10-ogodišnje obveznice je snažno porastao na preko četiri odsto, dok netipično akcije beleže rast od 0,8 odsto, mereno indeksom Belex15, zahvaljujući sinoćnim odličnim objavama Amazona i Mete.

Izvor: CNBC, Momentum