Američko tržište rada u maju ostalo je izuzetno jako, ali je donelo rast stope nezaposlenosti i neveliko povećanje nadnica što je izazvalo talas optimizma među investitorima.

Američka privreda u maju kreirala je 339 hiljada radnih mesta, što je bilo znatno iznad konsenzusa od 190 hiljada.

Stopa nezaposlenosti skočila je na 3,7 odsto u odnosu na konenzus od 3,5 odsto, i to uprkos činjenici da je stopa participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) ostala na istom nivou. Stopa nezaposlenosti popela se na najviši invo od oktobra 2022. ali i dalje veoma bližu istorijskog minimuma iz 1969. godine.

Tržište rada kreiralo najviše radnih mesta od januara ove godine

Izvor: CNBC

Veliki rast nezaposlenosti uprkos rastu broja radnih mesta posledica je u velikoj meri pada broja samozaposlenih Amerikanaca od 369 hiljada. Trenutno je 8,73 miliona samozaposlenih Amerikanaca, značajno ispod 9,51 milion u avgustu 2021. godine, ali i niže u odnosu na 8,89 miliona u januaru 2020, neposredno pred početak pandemije.

Ključni indikator inflacije, prosečna satnica rada, porasla je u maju 0,3 odsto na mesečnom nivou, što je bilo u skladu sa očekivanjima i usporavanje u odnosu na 0,4 odsto prošlog meseca. Na godišnjem nivou nadice su porasle 4,3 odsto, što je bilo ispod konsenzusa od 4,4 odsto.

Investitori su pozitivno reagovali na izveštaj te je indeks S&P 500 skočio 1,5 odsto, a Dow Jones preko dva procenta.

Izvor: CNBC, Momentum