Martovski izveštaj sa tržišta rada u SAD bio je u skladu sa očekivanjima, ali i poslao signale da je slika tržišta rada u ranima fazama njegovog usporavanja.

Američko Ministarstvo rada saopštilo je danas da je tokom marta stvoreno dodatnih 236 hiljada radnih mesta dok je februarski podatak revidiran naviše na 326 hiljada.

Analitičari su očekivali da je kreirano 238 hiljada radnih mesta.

Stopa nezaposlenosti je neznatno pala na 3,5 odsto, ispod očekivanja da će biti zadržana na nivou od 3,6 odsto, nakon što je participacija radne snage (zaposleni i oni koji aktivno traže posao) dostigla najviši nivo u postpandemijskom periodu.

Najmanje dodatih radnih mesta još od decembra 2020. godine 

Izvor: CNBC

Mada je podatak s tržišta rada manje-više bio u skladu sa očekivanjima, ovo je bio najslabiji rezultat od decembra 2020. godine i dolazi nakon kontinuiranih napora Fed-a da uspori tržište rada u cilju obaranje inflacije.

Prosečna satnica u martu porasla je 0,3 odsto odnosno 4,2 odsto na godišnjem nivou, što je njen najniži nivo od juna 2021. godine.

Nakon objave izveštaja, tržište očekuje da će Fed u maju ponovo povećati kamatu za 25 baznih poena, ali da bi potom mogla uslediti pauza u intezivnom ciklusu dizanja kamata koji traje duže od godinu dana.

Izvor: CNBC, Momentum