Američko tržište rada tokom proteklog meseca zabeležilo je usporavanje kreiranja radnih mesta, što bi moglo da signalizira očekivano slabljenje privrede i konačno zaustavljanje ciklusa pooštravanja monetarne politike Fed-a.

Ministarstvo rada je saopštilo da je tokom oktobra kreirano 150 hiljada radnih mesta, ispod konsenzusa od 170 hiljada. Ovo je pre svega posledica štrajka radnika u auto-industriji koji je značio smanjenje novih poslova u industrijskom sektoru.

Stopa nezaposlenosti je porasla na 3,9 odsto, što je njen najviši nivo od januara 2022. godine, u odnosu na očekivanih 3,8 odsto kao i prethodnog meseca.

Američka privreda kreirala najmanje radnih mesta od juna 

Izvor: CNBC

Stopa participacije radne snage blago je opala na 62,7 odsto, dok je ova kategorija smanjena 201 hiljadu građana.

Prosečna satnica porasla je 0,2 odsto na mesečnom nivou, ispod očekivanih 0,3 odsto, dok je na godišnjem nivou rast iznosio 4,1 odsto, iznad konsenzusa od 4,0 odsto.

Nakon objavljenog izveštaja, verovatnoća da bi Fed na decembarskom zasedanju mogao povećati kamatu pala je na ispod pet procenata.

Akcije su nastavile snažan nedeljni rast i tokom petka, zabeleživši najbolju nedelju u tekućoj godini sa skokom od skoro šest procenata mereno indeksom S&P 500.

Izvor: CNBC, Momentum