Najveći svetski proizvođač čipova, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), objavio je juče kvartalni profit iznad očekivanja tržišta, koji je uz podignutu prognozu poslovanja za 2024. godinu doneo do snažnog rasta cene akcija.

Kao što je već bilo poznatno nakon objava mesečnih prihoda, kompanija je u periodu jul-septembar zabeležila rast prihoda od 36 odsto na 23,5 milijardi dolara, dok je bruto margina dostigla 57,8 odsto, znatno iznad prošlogodišnjih 54,3 odsto.

Neto profit u periodu skočio je 54,2 odsto na 325,3 milijarde tajvanskih dolara (10,1 milijardu evra), što je bilo značajno iznad konsenzusa od 300,2 milijarde tajvanskih dolara.

TSM – nastavljen trend visokih stopa rasta prihoda

Izvor: TSM

Kompanija je saopštila da je poslovanja u trećem tromesečju „podržano jakom tražnjom na tržištu mobilnih telefona i proizvoda u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI) kompanijskih vodećih 3nm i 5nm tehnologija“. Očekuje se da će prihodi od AI serverskih procesora porasti više od tri puta u tekućoj godini sa udelom u ukupnoj prodaji od oko 15-16 odsto.

Uprava kompanije je u razgovoru sa investitorima naglasila da je AI tražnja „realna“ i da se kompanija stoga suočava sa „najdubljim i najširim rastom bilo čega u ovoj industriji“.

Kompanija u tekućem kvartalu očekuje prihode u rasponu 26,1-26,9 milijardi dolara (konsenzus 24,9 milijardi dolara), što predstavlja kvartalnu stopu rasta od 13 odsto odnosno 35 odsto godišnje na sredini raspona. Bruto margina se očekuje u rasponu 57-59 odsto, što je iznad konsenzusa od 54,7 procenata i prošlogodišnjih 53 odsto.

Očekuje se da će kompanija u drugoj polovini 2025. godine lansirati 2nm tehnologiju čipova koja bi mogla dodatno podići profitabilnost, a pojedini analitičari očekuju da bi u prvoj punoj godini prodaje nove tehnologije bruto margina mogla dostići 60 procenata.

Na nivou čitave godine sada se očekuje stopa rasta prihoda od oko 30 procenata u odnosu na julsku prognozu od 26-29 odsto.

Kada su kapitalna ulaganja u pitanju, prema rečima uprave ona će biti nešto iznad planiranih 30 milijardi dolara, dok bi u narednoj godini mogla dodatno da porastu iznad ovih rekordnih nivoa s obzirom na snažnu tražnju na tržištu.

Akcije TSM-a na jučerašnjem trgovanju skočile su 9,8 odsto na 205,8 dolara, dok je prinos od početka godine dostigao 98 procenata.

Izvor: CNBC, Momentum