Iznenadni rat na Bliskom istoku potencijalno donosi novi potres na svetskoj ekonomskoj sceni. Cene sirove nafte i zlata su porasle tokom vikenda, a dalji razvoj situacije na berzama zavisiće od dugotrajnosti rata i toga da li će se on proširiti.

O uticaju rata na Bliskom istoku na globalna berzanska kretanja za dnevni list „Danas“ govorio je glavni broker Momentuma, Nenad Gujaničić.

„Geopolitika je veoma važna komponenta u kretanju svetskih tržišta kapitala. Njen uticaj je nesumnjiv, ali i prilično teško predvidiv. U uslovima sve veće globalizacije teško je očekivati periode apsolutnog mira i nepostojanja geopolitičkih trzavica, te će ovakvi događaji, nažalost, pre biti učestaliji nego ređi. Trenutno su po globalne berze od najvećeg uticaja rat u Ukrajini, odnosi Kine i SAD, te obnovljeni sukob na Bliskom istoku. Verovatno je najveći strah investitora otvaranje oštrijeg sukoba na relaciji Kina i SAD, po pitanju Tajvana, što bi donelo mnogo veće berzanske turbulencije nego kada su u pitanju aktuelna ratna žarišta“, smatra Gujaničić. Opširnije