Američka maloprodaja, koja obuhvata potrošnju na odeću, gorivo, automobile, ali i usluge poput restorana, zabeležila je u decembru pad iznad očekivanja, ubzavši negativan trend iz novembra, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Decembarska maloprodaja spustila se 1,1 odsto, beležeći pad veći od očekivane korekcije od 0,8 odsto, i nastavak negativnog trenda u odnosu na novembarski podatak koji je naniže revidiran na -1,0 odsto u odnosu na prethodno objavljenih -0,6 odsto.

Jedan od glavnih razloga za pad u odnosu na prethodni period bila je smanjena potrošnja na gorivo (pad od 4,6 odsto), nameštaj (2,5 odsto), i prodaju vozila (1,2 odsto).

Investitori pad maloprodaje tretiraju kao negativan događaj po snagu ekonomije, pa i snagu dolara.

Takođe, za razliku od mnogih vladinih izveštaja, maloprodaja nije prilagođena inflaciji, tako da promene odražavaju razlike u cenama kao stavku unutar ukupnog prometa u kupovini.

Izuzevši automobilski sektor, decembarska maloprodaja je takođe pala za 0,7 odsto, navodi se u izveštaju Ministarstva trgovine, dok je samostalna prodaja goriva opala za 0,8 odsto pošto su cene pale na između 3,20 i 3,50 dolara po galonu u odnosu na raspon 3,60-3,90 dolara po galonu tokom novembra.

Posebno praćen podatak koji isključuje automobile, građevinski materijal, dobavljače kancelarijskog materijala, prodaju na benzinskim pumpama i duvan, pao je za 1,1 odsto, što je bilo znatno iznad procena analitičara.

Izvor: Ministarstvo trgovine, Momentum