Snažni rast uslužnog sektora podržao je oporavak poslovne aktivnosti evrozone u februaru, znatno brže u odnosu na očekivanja, podstakavši nade da bi ovaj blok zemalja koje koriste zajedničku valutu mogao da izbegne recesiju.

Rastuća tražnja, sve veća normalizacija lanaca snabdevanja, smanjivanje obima ugovorenih poslova i poboljšano poverenje podržali su ovaj oporavak koji je ekvivalentan kvartalnom rastu BDP-a od skoro 0,3 odsto.

Kompozitni PMI evrozone porastao je u februaru na 52,3 sa januarskih 50,3 poena, pokazuju podaci S&P Global-a, iznad prognoze analitičara koje je anketirao Reuters od 50,6 poena.

Naznake da bi ovaj oporavak privredne aktivnosti mogao da potraje daje i indeks novih poslova koji je porastao sa januarskih 48,9 na 50,6 poena, zabeleživši nivo veći od 50 poena po prvi put od sredine 2022. godine. Takođe, indeks poslovnih očekivanja nastavio je da raste dostigavši u februaru 61,5 u odnosu na januarskih 61,2 poena.

Sektorski posmatrano, najveći doprinos rastu dale su usluge čiji PMI je dostigao 53,0 sa januarskih 50,8 poena, iznad očekivanja od 51,0.

Međutim, prozvodni PMI je iznenađujuće oslabio u tekućem mesecu. Vrednost ovog indeksa pala je na 48,5 sa januarskih 48,8 poena, dok su analitičari očekivali nivo od 49,3 poena.

Kompozitni PMI evrozone: cenovni pritisci 

Izvor: S&P Global

Inflacija ulaznih troškova dodatno je oslabila u februaru, posebno u proizvodnom sektoru nakon što su pandemijom uzrokovana kašnjenja u isporukama znatno ublažena, te je ovaj indeks usporio na najnižu vrednost u poslednje dve godine.

Kada su u pitanju izlazne cene, one su zadržane na visokom nivou, posebno u uslužnom sektoru, delimično podržane uticajem viših troškova rada. Međutim, i indeks izlaznih cena pao je na 16-omesečni minimum od 58,3 u odnosu na januarskih 61,6 poena, pokazujući trend usporavanja cenovnih pritisaka.

Ovaj podatak bi svakako mogao biti od značaja za Evropsku centralnu banku (ECB) koja je nastavila nesmanjeni tempo podizanja kamata u tekućoj godini. Očekuje se da bi ECB još dva puta mogla podići kamatu na terminalnu stopu od 3,25 odsto u drugom tromesečju.

Izvor: Reuters, Momentum