Kineska privreda zabeležila je veliko usporavanje tokom oktobra nakon što je industrijska proizvodnja rasla sporije nego što se očekivalo, a maloprodaja pala prvi put u poslednjih pet meseci, što odražava slabu potražnju u zemlji i inostranstvu.

Druga po veličini svetska privreda suočava se sa nizom prepreka, uključujući nastavak restriktivnih mera u suzbijanju covid-a, rizike od globalne recesije i nastavak slabljenja tržišta nekretnina.

Industrijska proizvodnja porasla je u oktobru za 5,0 odsto u odnosu na godinu ranije, što je bilo ispod očekivanja analičara anketiranih od Reuters-a od 5,2 odsto i niže u odnosu na rast od 6,3 odsto u septembru, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za statistiku.

Maloprodaja je pala prvi put od maja, kada je Šangaj u svom većem delu bio u karantinu. Malorodaja je pala za 0,5 odsto, u odnosu na očekivanja rasta od 1,0 odsto i rast od 2,5 odsto u septembru. Sektor usluga u oktobru bio je naročito pod pritiskom nakon širenja koronavirusa širom zemlje, a posebno segment restorana koji je oslabio 8,1 odsto nakon pada od 1,7 u septembru.

Investicije u nekretnine u oktobru pale su za 16,0 odsto na godišnjem nivou što je najveći pad od početka 2020. godine, nakon što su ulaganja u proteklom mesecu smanjena za 12,1 odsto. Prodaja stanova pala je u oktobru 23,2 odsto, što je petnaesti mesec zaredom kako traje silazni trend, usled nespremnosti kupaca da se dodatno zadužuju zbog usporavanja ekonomije i dugotrajnih pandemijskih mera.

Uprkos lošim podacima, kineske akcije su u utorak porasle na naznake ublažavanja tenzija između Kine i SAD posle sastanka američkog predsednika Bajdena i kineskog lidera Đinpinga, dok su najnovije stimulativne mere Pekinga takođe podigle sentiment investitora.

Akcije na Šangajskoj berzi oporavile su se na današnjem trgovanju 1,6 odsto, dok je hongkoški indeks Hang Seng skočio 4,1 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum