Microsoft-ovo preuzimanje proizvođača video igrica, Activision Blizzard, vredno 69,7 milijardi dolara blokirano je od strane britanskog antimonopolskog tela, Uprave za konkurenciju i tržišta (CMA).

Regulator je izneo obrazloženje da je zabrinut da bi preuzimanje donelo smanjene inovacije i manji izbor za igrače u brzorastućem segmentu cloud igrica.

Microsoft je saopštio da će se žaliti na ovu odluku.

Regulator je saopštio da nije zabrinut da bi preuzimanje poremetilo konkurenciju na tržištu igarica na konzolama.

Međutim, nezavisni panel koji je istraživao predlog za regulatora rekao je da je od vitalnog značaja da se zaštiti konkurencija na „rastućem i uzbudljivom tržištu“ cloud igrica.

„Microsoft već uživa moćnu poziciju i ima prednost u odnosu na druge konkurente u cloud segmentu i ovo preuzimanje bi ojačalo tu prednost dajući mu mogućnost da podriva nove i inovativne konkurente“, navodi se u saopštenju panela

Dalje se navodi da je Microsoft podneo planove kako bi rešio ova pitanja, ali nisu bili toliko efikasni i „zamenili bi konkurenciju neefikasnom regulativom“.

Kako bi preuzimanje uspelo, Microsoft treba da dobije saglasnost antimonopolskih tela osim VB, i EU i SAD.

Akcije Activision-a pale su u pred-trgovanju više od 10 procenata na 77,4 dolara, dok je Microsoft u plusu 7,7 odsto na 296,5 dolara nakon sinoćnje objave odličnih kvartalnih rezultata.

Izvor: BBC, Momentum