Protekla trgovačka sedmica donela je veoma skromnu investicionu aktivnost na Beogradskoj berzi uz blagi rast tržišta. Ukupan promet iznosio je svega 24,3 miliona dinara (0,2 miliona evra), dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao 0,9 odsto na 868,9 poena.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) bile su najprometnije sa realizacijom od 9,3 miliona dinara. Početkom sedmice akcije ove osiguravajuće kompanije preskočile su nivo od 1.000 dinara po prvi put u poslednjih mesec i po dana, da bi sedmicu ipak zaključile tek u blagom plusu od 1,8 odsto na 970 dinara. Nedeljni maksimum ova hartija je dostizala na 1.050 dinara u ponedeljak, da bi ostalih dana beležila kontinuirani silazni trend.

Pre tačno godinu dana akcije Dunava su se oporavile preko nivoa od 1.500 dinara, ali su loši polugodišnji rezultati razočarali investitore što je vodilo postepenom padu ovih akcija. Godišnji minimum akcije Dunava dostigle su počekom prošlog meseca na nivou od 860 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) beležile su snažnu tražnju na nivou od 710 dinara, nakon što su prethodne sedmice padale na psihološku granicu od 700 dinara. S druge strane, akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) dostigle su istorijski maksimum od 2.100 dinara, te tržišna kapitalizacija kompanije sada iznosi 627 miliona evra.

Izvor: Momentum