Kao što je bilo i očekivano, valjaonica aluminijuma Impol Seval (IMPL) zabeležila je veliki pad profita u prvih šest meseci u odnosu na rekordni rezultat u istom periodu prošle godine.

I pre objave finansijskih izveštaja iz kompanije su napominjali da se suočavaju sa otežanim plasmanom robe i da fabrika radi sa 70 odsto kapaciteta. U periodu januar-jun ostvarena je ukupna proizvodnja od 20.593 tone što je 31 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu. Ostvarena je realizacija od od 20.757 tona što je 30,5 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu.

Finansijski posmatrano kompanija je ostvarila pad konsolidovanih prihoda od 48,1 odsto na 8,6 milijardi dinara. Konsolidovani poslovni dobitak pao je 86,9 odsto na 327 miliona dinara, dok je neto dobit pala 89,8 odsto na 252,8 miliona dinara.

Posle dve vanredne godine operativna margina se vratila na niske jednocifrene stope

Izvor: Impol Seval

Zahvaljujući odličnim rezultatima poslovanja u protekle dve godine, kompanija je nastavila da relaksira svoju finansijsku strukturu. Neto dug na kraju juna spušten je za 70 odsto na 383,5 miliona dinara.

Impol Seval je ove godine isplatio akcionarima rekordnu dividendu u visini od 821,3 miliona dinara odnosno 871,6 dinar po akciji. Ovogodišnja isplata veća je za 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju, u to vreme takođe rekordnu dividendu.

Akcije Impol Sevala na Beogradskoj berzi u proteklom periodu se kotiraju oko nivoa od 5.800 dinara, što predstavlja rast od oko 20 procenata od početka godine.

Izvor: Impol Seval, Momentum