Naftna industrija Srbije (NIIS) objavila je kvartalne rezultate poslovanja koji su pokazali veliki pad profita koji je u velikoj meri došao kao posledica smanjenog obima prerade u Rafineriji Pančevo usled remonta.

Redovan godišnji remont koji je otpočeo krajem februara trebalo bi da se završi narednih dana kada će u potpunosti otpočeti funkcionisanje Rafinerije u Pančevu. Ovogodišnji remont je bio najsveobuhvatniji u istoriji kompanije s obzirom na modernizaciju rafinerije i veliki broj proizvodnih postrojenja.

U periodu januar-mart kompanija je imala relativno povoljne makroekonomske okolnosti – kurs dolara je oslabio za jedan odsto, dok je prosečna cena sirove nafte porasla dva odsto na 83,2 dolara po barelu.

Prihod u prvom tromesečju oslabio je 10 odsto na 86,4 milijarde dinara, uprkos činjenici da je domaće tržište motornih goriva poraslo za pet odsto. Udeo NIS-a na veleprodajnom tržištu pao je četiri procentna poena na 76 odsto, dok je na maloprodajnom tržištu ostalo na nivou od 50 procenata.

Ključni pokazatelj profitabilnosti, EBITDA, u periodu januar-mart prepolovljen je na 10,0 milijardi dinara, usled smanjenja marži na naftne derivate i povećanih troškova. Neto dobitak, pak, oslabio je za 85 odsto i iznosio je svega 1,8 milijardi dinara, čemu su doprineli i manji finansijski prihodi.

Veliki pad profitabilnosti NIS-a u 4Q (neto profit u mlrd RSD)

Kada je likvidnost u pitanju, operativni novčani tok je takođe smanjen 85 odsto na 2,7 milijardi dinara, usled manjih priliva i većih operativnih troškova.

Retka svetla tačka u kvartalu bila je proizvodnja koja je povećana za dva odsto na 289 hiljada uslovnih tona, a uprava kompanije planira da ovaj operativni pokazatelj bude na nivou prošle godine. Prerada je usled remonta u Rafineriji pala za trećinu na 641 hiljadu tona, dok je promet oslabio 18 procenata na 749 hiljada tona.

Rast maloprodaje od pet odsto nije uspeo da neutrališe pad veleprodaje od 14 odsto, koji je delimično došao i usled visoke prošlogodišnje baze i smanjene veleprodaje na bugarskom tržištu. Takođe negativan uticaj na ukupan promet doneo je smanjeni promet bitumena i primarnog benzina kao i smanjenje tehnološkog izvoza usled remonta Rafinerije.

U skladu sa najavama kompanije, kapitalna ulaganja su značajno povećana i u prva tri meseca su iznosila 10,5 milijardi dinara, što je povećanje od 62 odsto.

Zaduženost kompanije na kraju marta iznosilo je 555 miliona evra što je najniži nivo dugo još od kraja 2017. godine.

Akcije NIS-a od početka godine beleže rast od 6,4 odsto, a po poslednjoj ceni od 864 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 140,9 milijardi dinara (oko 1,2 milijarde evra).

Izvor: NIS, Momentum