Porodica Glejzer koja je većinski vlasnik engleskog fudbalskog kluba Mančester Junajted angažovala je finansijske savetnike koji bi mogli da usmere ove akcionare na delimičnu prodaju kluba ili ulaganja koja uključuju renoviranje stadiona i čitave infrastrukture, saopštio je klub juče.

U saopštenju se navodi da je upravni odbor „odobrio detaljnu procenu strateških alternativa“ te da će glavni akcionari kluba „razmotriti sve opcije kako bi napravili najbolji izbor za navijače“.

Raine Group ima savetodavnu ulogu u ovom postupku, dok je firma Rothschild angažovana kao finansijski savetnik porodice Glejzer.

U avgustu je Bloomberg najavio da većinski vlasnici kluba razmatraju prodaju manjinskog udela u Mančesteru i da bi ta transakcija mogla da vrednuje klub na oko pet milijardi funti.

Porodica Glejzer kupila je Mančester 2005. godine finansirajući preuzimanje u velikoj meri kreditima koji su opteretili sam klub (leveraged buyout) što je od početka dovelo do nepoverenja među navijačima ovog engleskog kluba. Iako je ovaj otpor ublažen kasnijim uspesima kluba pod vođstvom Aleksa Fergusona, ogorčenost navijača je nastavila da raste od njegovog penzionisanja 2013. otkada je klub nastavio da troši pare ali bez velikih uspeha.

Istovremeno sa saopštenjem o mogućoj prodaji kluba, Mančester se juče i zvanično rastao sa Kristijanom Ronaldom koji je već neko vreme u svađi sa upravom. Klub je saopštio da je postignut sporazum dve strane i da Ronaldov odlazak „momentalno stupa na snagu“.

Akcije Mančestera skočile su na jučerašnjem trgovanju skoro 15 odsto na 14,9 dolara, da bi u produženom trgovanju porasle dodatnih 11 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum