Zvaničnici Fed-a ranije ovog meseca složili su se da bi do manjih povećanja kamatnih stopa trebalo doći čim procene uticaj koji monetarna politika ima na ekonomiju, navodi se u transkriptima sa prošlog sastanka Fed-a objavljenim juče.

Odražavajući izjave koje je više zvaničnika dalo u proteklih nekoliko nedelja, rezime sastanka ukazao je na očekivana manja povećanja stopa. Tržišna očekivanja su da će Fed u decembru podići kamatu za dodatnih 50 baznih poena, nakon što su prethodno kamate podignute za po 75 baznih poena na četiri uzastopna zasedanja.

Iako su nagovestili da predstoje manje agresivni potezi, zvaničnici su rekli da još uvek vide malo znakova slabljenja inflacije. Međutim, neki članovi odbora izrazili su zabrinutost zbog rizika po finansijski sistem ukoliko Fed nastavi da vrši pritisak istim agresivnim tempom.

U transkriptima se takođe navodi da bi manja povećanja kamata  mogala dati kreatorima politike priliku da procene uticaj niza povećanja stopa. Sledeće zasedanje centralne banke je 14. decembra.

Investitori su očekivali nagoveštaje ne samo o tome kako bi moglo izgledati sledeće povećanje stope, već i o tome koliko daleko kreatori politike misle da će morati da idu sledeće godine kako bi postigli zadovoljavajući napredak u suzbijanju inflacije.

U transkriptima se navodi da će terminalna stopa verovatno biti viša nego što su zvaničnici ranije mislili. Na septembarskom sastanku, članovi odbora su projektovali terminalnu stopu na oko 4,6 odsto, dok nedavne izjave pokazuju da bi mogla da ide preko pet procenata.

Izvor: CNBC, Momentum