Zvaničnici američkog Fed-a posvećeni su borbi protiv inflacije i očekuju da će više kamatne stope ostati na snazi dok se ne postigne veći napredak, navodi se u transkriptima sa decembarskog sastanka ove centralne banke objavljenim u sredu.

Na sastanku na kojem su kreatori monetarne politike podigli ključnu kamatnu stopu za još pola procenta, izrazili su važnost održavanja restriktivne politike sve dok je inflacija neprihvatljivo visoka.

„Učesnici su generalno primetili da bi trebalo da se zadrži restriktivni stav sve dok makro podaci ne daju dokaze da je inflacija na održivom putu smanjenja ka dva odsto, što će verovatno potrajati“, navodi se u rezimeu sastanka. „S obzirom na uporni i neprihvatljivo visok nivo inflacije, nekoliko učesnika je komentarisalo da iskustvo iz prošlosti upozorava na prerano popuštanje monetarne politike.

Decembarskim povećanjem kamate je prekinut niz od četiri uzastopna rasta kamatnih stopa od 75 baznih poena poena, dok je referentna stopa dostigla najviši nivo u poslednjih 15 godina od 4,25-4,50 odsto.

Tržište trenutno očekuju nastavak povećanja kamata za 0,50-0,75 procentnih poena kumulativno, pre nego što centralna banka napravi pauzu da oceni uticaj povećanja na realnu ekonomiju. Za naredni sastanak 1. februara tržište očekuje povećanje od 0,25 procentnih poena.

Trenutna očekivanja su da bi moglo do dođe do pada kamate na raspon 4,50-4,75 odsto krajem godine, premda su zvaničnici Fed-a više puta izražavali sumnju u bilo kakvo popuštanje politike tokom 2023. godine.

Izvor: CNBC, Momentum