NEDELJNI IZVEŠTAJ, 4-8. septembar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.576,59 -0,75% 4.457,49 -1,29% 13.761,53 -1,93% 15.740,30 -0,63% 3.116,72 -0,53%
         

Protekla trgovačka sedmica podsetila je investitore na uvek prisutne opasnosti oko geopolitičkih odnosa dve vodeće globalne sile, SAD i Kine. Naredba kineskim državnim službenicima da odustanu od korišćenja iPhone-a na radnom mestu oštro je oborila vrednost akcija Apple-a, ali i donela negativan sentiment čitavom tržištu. Indeks S&P 500 izgubio je na vrednosti 1,3 odsto, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio skoro dva odsto.

I Apple postao žrtva geopolitike – Tržišna vrednost Apple-a u svega dva dana pala je za oko 200 milijardi dolara odnosno šest odsto, kao reakcija na medijske natpise da kineske vlasti nameravaju da zabrane korišćenje iPhone-a i drugih stranih brendova mobilnih telefona zaposlenima u državnoj službi. Apple proteklih godina ostvaruje oko petinu prihoda na kineskom tržištu, a iako će ovom merom biti pogođeno tek oko jedan odsto potencijalnih vlasnika iPhone-a u ovoj zemlji, ulagači sa zabrinutošću gledaju na eventualno pogoršanje odnosa Kine i SAD. Ova neprijatna informacija dolazi u nezgodnom trenutku za ovu najveću svetsku kompaniju, uoči glavnog godišnjeg događaja kada se predstavlja novi model iPhone-a. Apple bi u utorak trebalo da predstavi model iPhone 15 za koji se očekuje da bi mogao da donese vanredno dobru prodaju usled činjenice da oko četvrtine korisnika iPhone-a nije zamenilo telefon u poslednje četiri godine.

Brent prvi put u ovoj godini preko 90 USD/bbl – Cena sirove nafte tipa Brent okončala je sedmicu iznad 90 dolara po barelu po prvi put od novembra prošle godine nakon što su nova ograničenja ključnih proizvođača podstakla rast cene. Saudijska Arabija je u utorak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte za milion barela po danu sve do kraja godine, dok je Rusija smanjila proizvodnju za dodatnih 300 hiljada barela po danu, takođe do decembra. Ova dobrovoljna smanjenja dodata su na već postojeće redukcije od 1,66 miliona barela po danu koju pojedine članice OPEC-a primenjuju sve do kraja 2024. godine. Ove nedelje cena sirove nafte je porasla oko dva odsto, nakon skoka od pet procenata prethodne sedmice. I dok smanjena proizvodnja cenu nafte vuče naviše, recesioni rizici i anemičan oporavak privrede Kine glavni su faktori koji limitiraju potencijal njenog rasta koji bi ponovo mogao oživeti inflacionu spiralu.

Berzanski debi Arma ispod očekivanja? – Britanska kompanija za dizajniranje čipova, Arm, očekuje da bi putem inicijalne ponude akcija (IPO) ove sedmice mogla prikupiti 4,87 milijardi dolara, znatno manje u odnosu na ranija očekivanja. Ova kompanija koja posluje pod kontrolom japanskog SoftBank-a postavila je ciljanu cenu u IPO-u u rasponu 47-51 dolar, a na gornjem kraju raspona kompanija bi bila vrednovana oko 52 milijarde dolara. Arm, koji je u prošloj fiskalnoj godini zabeležio pad prihoda od jedan odsto, u ovoj godini očekuje rast prodaje od oko 11 odsto, a u narednoj oko 24-25 procenata, podržan tražnjom za čipovima za Data centre i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Arm je u centar pažnje šire investicione javnosti došao krajem 2020. godine nakon što je NVIDIA najavila njegovo preuzimanje za 40 milijardi dolara, ali je posao dve godine kasnije propao u odsustvu saglasnosti regulatora.