NEDELJNI IZVEŠTAJ,  19-23. jun, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.727,43 -1,67% 4.348,33 -1,39% 13.492,52 -1,44% 15.829,94 -3,23% 3.197,90 -2,30%
         

Akcije na Volstritu zabeležile su korekciju protekle sedmice i registrovale najlošiji nedeljni učinak još od bankrotstva Silicon Valley banke, čime je prekinut skoro neprekidni tromesečni uzlazni trend. Negativnom trendu doprinele su najave Fed-a da će biti još dizanja kamata, kao i neočekivano visoko povećanje stope od strane Bank of England (BoE). Takođe, evrozona je pretrpela oštro usporavanje privrede u junu što bi moglo da ukaže da akcije centralnih banaka počinju da ostavljaju traga na privredi. Indeks S&P 500 oslabio je u sedmici 1,4 odsto nakon pet nedelja rasta, dok je Nasdaq okončao osmosedmični uzlazni trend korekcijom od 1,4 odsto.

Pauel očekuje još veće kamate – Čelnik američkog Fed-a, Pauel, potvrdio je u sredu da su verovatna nova povećanja kamata sve dok se ne napravi dodatni napredak u borbi sa inflacijom. Govoreći pred Kongresom na predstavljanju polugodišnjeg izveštaja o monetarnoj politici, on je napomenuo da je junska pauza u dizanju kamata pre kratak predah nego indikacija da je Fed završio sa ciklusom dizanja kamata. Članovi Odbora, kako su pokazale projekcije nakon okončanog junskog zasedanja Fed-a, očekuju do kraja godine povećanje kamate za 50 baznih poena. To bi moglo da znači dva povećanja od po 25 baznih poena sa sadašnjeg raspona kamate od 5,00-5,25 odsto. „Inflacija je donekle ublažena od sredine prošle godine“, rekao je Pauel i dodao „da su inflatorni pritisci i dalje visoki, a proces vraćanja inflacije na dva odsto predstavlja dug put“.

Neočekivana akcija BoE – Nakon što su podaci u sredu pokazali da je inflacija u Velikoj Britaniji ostala iznenađujuće visoka, BoE povećala je ključnu kamatu više od očekivanja, za pola procentnog poena. Ova centralna banka glasala je 7-2 u korist podizanja kamate sa 4,5 na pet odsto, što je njen najviši nivo od 2008. godine i povećanje najvećim intezitetom od februara, nakon što je inflacija nastavila da gazi visokom stopom uz veliki doprinos rasta nadnica. „Privredni rast je bolji nego što smo očekiali, ali inflacija je i dalje prilično visoka i moramo da se borimo protiv nje“, rekao je Endrju Bejli, guverner BoE, dodajući „da bi kasnije moglo biti gore ukoliko se sada odustane od podizanja kamata“. Tržište je sa verovatnoćom od samo 50 odsto očekivalo rast kamate od 50 baznih poena, dok nakon ovog poteza očekuje dostizanje terminalne stope na nivou od 6,25 odsto.

Privreda evrozone na nuli – Povećani troškovi života usled visoke inflacije, te visoke kamatne stope nakon intezivnog ciklusa dizanja kamata od strane Evropske centralne banke (ECB), doveli su do nastavka usporavanje poslovne aktivnosti u evrozoni u junu. Kompozitni PMI pokazatelj u junu pao je na najniži nivo od januara tekuće godine od 50,3 poena, ispod majskih 52,8 i konsenzusa od 52,5 poena. Oštar silazni trend nastavljen je u industrijskom sektoru gde je PMI pao sa 46,4 na 44,6 poena, dok se sektor usluga i dalje nalazi u zoni rasta ali sa znatno umerenijim intezitetom (pad sa majskih 55,1 na 52,4 poena). Ovo ukazuje da postpandemijski zamah koji je dao krila uslužnom sektoru postepeno gubi na snazi s obzirom na aktuelno ekonomsko okruženje. Proizvodni sektor je pao najvećim intezitetom od prošlog oktobra, a ova oštra korekcija je vođena velikim slabljenjem novih narudžbina koje su bile najslabije od oktobra prošle godine.