NEDELJNI IZVEŠTAJ, 16-20. januar, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
33.375,49 -2,70% 3.972,61 -0,66% 11.140,43 +0,55% 15.033,56 -0,35% 3.264,81 +2,18%
         

I treću sedmicu zaredom u novoj godini, indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, uspeo je da okonča na pozitivnoj teritoriji zahvaljujući rastu u petak. Ovom skoku doprineli su bolji rezultati Neftflix-a, ali pre svega najava smanjenje broja zaposlenih u Alphabet-u. Ostali berzanski pokazatelji okonačali su sedmicu u minusu nakon nekolicine negativnih makroekonomskih vesti, te je S&P 500 oslabio 0,7 odsto, dok je Dow Jones pao 2,7 procenata.

Nastavak otpuštanja u tehnološkom sektoru – Matična kompanija Google-a, Alphabet, poslednja je u nizu velikih tehnoloških kompanija koja je odlučila da smanji broj zaposlenih usled smanjene tražnje i pogoršanih makroekonomskih uslova. Alphabet će otpustiti oko 12 hiljada radnika odnosno šest odsto radne snage, dok je ranije tokom sedmice sličnu odluku obelodanio i Microsoft. Ova softverska kompanija najavila je da planira da otpusti 10 hiljada zaposlenih do 31. marta, uz troškove rezervisanja od 1,2 milijarde dolara koje će iskazati u fiskalnom drugom tromesečju. Ove najave doprinele su snažnom oporavku ovih akcija u petak, ali i čitavog tehnološkog sektora, podgrejavši nade ulagača da će ovi nosioci rasta tržišta u prošlosti uspešno prebroditi očekivanu recesiju.

Ubrzan pad američke maloprodaje u decembru – Američka maloprodaja zabeležila je u decembru pad iznad očekivanja, ubzavši negativan trend iz novembra. Decembarska maloprodaja spustila se 1,1 odsto, beležeći pad veći od očekivane korekcije od 0,8 odsto, i nastavak negativnog trenda u odnosu na novembarski podatak koji je naniže revidiran na minus 1,0 odsto u odnosu na prethodno objavljenih minus 0,6 odsto. Jedan od glavnih razloga za pad u odnosu na prethodni period bila je smanjena potrošnja na gorivo (pad od 4,6 odsto), nameštaj (2,5 odsto), i prodaju vozila (1,2 odsto). Investitori pad maloprodaje tretiraju kao negativan događaj po snagu ekonomije, pa je ovaj podatak sredinom nedelje doveo do oštrog pada tržišta akcija.

Nemački ekonomski sentiment na pozitivnoj teritoriji – Nemački ekonomski sentiment dospeo je u januaru na pozitivnu teritoriju po prvi put od početka rata u Ukrajini, što ukazuje na blažu recesiju tokom zimskih meseci u odnosu na prvobitna očekivanja, pokazuju podaci ZEW-a. Indeks ekonomskog sentimenta instituta porastao je na 16,9 sa minus 23,3 u decembru, nadmašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali nivo indeksa na minus 15,0. Ovo je prvi put još od februara 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, da ovaj pokazatelj ukazuje na primetno poboljšanje ekonomske situacije u narednih šest meseci. Najveći doprinos rastu indeksa dali su povoljna situacija na tržištu energenata i subvencije po ovom pitanju koje je pružila nemačka vlada. Od početka godine nemački indeks akcija, DAX 40, beleži rast od osam procenata.