NEDELJNI IZVEŠTAJ,  24-28. april, 2023. 

Dow Jones  S&P 500 Nasdaq Comp. DAX 40  Shangai Comp.
34.098,16 +0,86% 4.169,48 +0,87% 12.226,58 +1,28% 15.922,38 +0,26% 3.323,27 +0,67%
         

Poslednju sedmicu u aprilu obeležile su objave najvećih tehnoloških kompanija, čiji su rezultati bacili u senku probleme sa kojima se i dalje suočavaju američke regionalne banke. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, dobio je u sedmici 1,3 odsto i od početka godine beleži rast od oko 17 procenata što je duplo bolji rezultat u odnosu na indeks S&P 500 koji je prošle nedelje ojačao 0,9 odsto.

Tehnološke kompanije sprečile pad tržišta – Strahovi investitora da bi objave kvartalnih rezultata najvećih tehnoloških kompanija mogle da se nadovežu na krhku situaciju u američkom bankarskom sistemu nisu se obistinili. Rast ovih kompanija u prvom kvartalu nije bio impresivan, od tri do devet odsto, ali su ostvareni rezultati listom bili iznad očekivanja tržišta. Osim što je rast prihoda bio bolji u odnosu na prethodno tromesečje, napredak je napravljen i po pitanju profitabilnosti, uz veliki doprinos smanjenih rashoda pre svega usled skorašnjih značajnih otpuštanja u sektoru. Pad vrednosti, uprkos rezultatima iznad očekivanja, zabeležio je tek Amazon, nakon što je ukazao na budući pad prihoda iz cloud usluga na kojima počiva profitabilnost kompanije.

Američki BDP usporio u 1Q na 1,1% – Američki privredni rast u periodu januar-mart porastao je 1,1 odsto, nakon 2,6 odsto u prethodnom tromesečju, i niže od očekivanih dva odsto, pokazuju preliminarni podaci. Izveštaj je pokazao i da je indeks troškova lične potrošnje porastao na 4,2 odsto, iznad očekivanih 2,7 odsto. Mimo hrane i energenata, ovaj pokazatelj koji veoma pažljivo prati Fed, porastao je 4,9 odsto u odnosu na konsenzus od 4,7 odsto i rast u prethodnom kvartalu od 4,4 odsto. Fed će na ovonedeljnom zasedanju verovatno ponovo podići kamatu za 25 baznih poena, a ostaje da se vidi da li će ovo biti poslednje dizanje kamata u ciklusu koji neprekidno traje duže od godinu dana.

Problemi sa bankama ponovo na dnevnom redu – Još jedna američka regionalna banka, First Republic, došla je na red za spašavanje s obzirom da injekcije likvidnosti velikih američkih banaka u martu očito nisu bile od velike pomoći. Ova banka je izvestila da je u prvom kvartalu izgubila 100 milijardi dolara depozita što je dodatno oslabilo njenu tržišnu vrednost prošle sedmice na oko 600 miliona dolara sa istorijskog maksimuma od 40 milijardi dolara krajem 2021. Nakon prošlonedeljnih informacija o pogoršanom stanju ove banke, američki regulatori su odlučili da nema više vremena i da banka mora biti preuzeta, a verovatni kupac pre otvaranja šaltera u ponedeljak biće JPMorgan ili PNC Financial.