Najveći svetski proizvođač e-vozila, Tesla, objavio je kvartalne rezultate poslovanja koji su bili ispod očekivanja, dok je uprava kompanije upozorila i na rizike koji se tiču poslovnog ambijenta visokih kamata i sve opreznijih potrošača.

Tesla je u periodu jul-septembar zabeležio pad prihoda od 8,9 odsto na 23,35 milijardi dolara, što je bilo ispod konsenzusa od 24,06 milijardi dolara.

Kao što je od ranije poznato, kompanija je u kvartalu isporučila 435.059 vozila, što je prvi kvartalni pad u poslednjih godinu dana, ali pre svega kao posledica zastoja usled modernizacije fabričkih postrojenja.

Tesla je ove godine više puta smanjivao cene svojih automobila čime je kompanija pokazala spremnost da žrtvuje profitabilnost u korist obima prodaje. Najskuplji modeli kompanije su pojeftinili ove godine i preko 30 procenata kako bi se proširila baza potencijalnih kupaca koji bi mogli priuštiti kupovinu.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) u kvartalu pala je 37 odsto na 0,66 dolara i bila je ispod konsenzusa od 0,74 dolara. Bruto margina, mimo regulatornih kredita, smanjena je na 16,3 odsto i bila je ispod konsenzusa od 17,7 procenata.

Nastavak pada margina i u 3Q kako bi se pospešila masovna prodaja

Izvor: Tesla

I prilikom razgovora sa analitičarima po objavi rezultata, uprava kompanije je naglasila značaj smanjivanja troškova kako bi vozila bila pristupačnija u uslovima visokih kamata. U pogledu daljeg smanjenja troškova, kompanija je iskazala spremnost da poboljša ekonomičnost u različitim oblastima delovanja – od inženjeringa, lanaca snabdevanja, logistike do operativnog poslovanja.

Kada je u pitanju novi model, kamion Cybertruck, svetlost dana ugledaće 30. novembra, dve godine nakon inicijalnih planova. Uprava kompanije je naznačila da će biti potrebno oko 12-18 meseci pre nego što ovaj model dostigne obim proizvodnje i prodaje kako bi doprinosio gotovinskom toku kompanije.

Govoreći o novom postrojenju u Meksiku, uprava kompanije i dalje planira ovo ulaganje, ali nije spremna da ide „punom parom“ u njegovu izgradnju zbog trenutnog stanja u globalnoj privredi. Prethodnih sedmica tržištem se špekulisalo da je kompanija odustala od ovog ulaganja koje je najavljeno u martu tekuće godine.

Uprava je ostala privržena cilju da u tekućoj godini isporuči 1,8 miliona vozila, ali će tempo prodaje u četvrtom kvartalu morati da ubrza ukoliko želi da ispuni ovaj plan.

Akcije Tesle u pred-trgovanju beleže pad vrednosti od 7,2 odsto na 225,3 dolara, što je i dalje rast od skoro 100 procenata od početka godine.

Izvor: Tesla, Bloomberg, Momentum