Nemački proizvođač sportske opreme, Adidas, saopštio je da je uspeo da održi prodaju mimo kursnih razlika u 2023. godini nepromenjenu, dok je operativni rezultat kompanije bio znatno bolji nego što su bila inicijalna očekivanja uprave.

Kompanija je prošle godine zabeležila pad prihoda od pet odsto na 21,4 milijarde evra, ali je realizacija ostala nepromenjena mimo kursnih razlika, premda je uprava inicijalno najavljivala pad visokim jednocifrenim stopama. Međutim, uspeh u rasprodaji zaliha brenda Yeezy, koji predstavlja zaostavštinu raskinutog ugovora sa reperom Kanje Vestom, doneo je prihod od 750 miliona evra.

I sa negativnim efektom Yeezy brenda, prodaja patika je porasla četiri odsto u 2023. godini, dok je prodaja odeće pala šest odsto usled visokih nivoa zaliha na tržištu i disciplinovanih isporuka veleprodajama usled takvih uslova.

Posmatrano po regionima, severnoameričko tržište je zabeležilo pad prihoda od 16 odsto, usled visokih zaliha i lošeg potrošačkog sentimenta, dok je latinoameričko tržište donelo rast od 22 odsto. U EMEA regionu prodaja je ostala nepromenjena, dok je kinesko tržište zabeležilo rast od oko osam odsto. Samo u četvrtom kvartalu Kina je zabeležila rast prodaje od 37 odsto, a dvocifrena stopa rasta se očekuje i u tekućoj godini.

Adidas u 2024. očekuje rast prihoda srednjim jednocifrenim stopama (u mlrd EUR)

Izvor: Adidas

Operativni profit (EBIT) na godišnjem nivou dostigao je 268 miliona evra i bio je za oko milijardu evra bolji u odnosu na incijalno očekivanje uprave. Bruto margina je neznatno porasla na 47,3 odsto u 2022. godini na 47,5 odsto.

Kompanija je ostvarila prvi neto gubitak u više od 30 godina, ali će akcionarima ipak isplatiti dividendu na nivou prošle godine od 0,70 evra po akciji.

Uprava kompanije očekuje da će se kriza za zalihama Yeezy brenda nastaviti i u 2024, dok je na srednji rok najavila operativnu marginu od 10 odsto do 2026. godine kao i dvocifrene stope rasta prihoda.

Na severnoameričkom tržištu, koje je prošle godine činilo četvrtinu prodaje, uprava kompanije očekuje ponovo izazovnu godinu usled prezasićenosti tržišta. U tekućoj godini očekuje se pad prodaje na ovom tržištu, dok bi na ostalim tržištima prodaja trebalo „značajno“ da poraste, ne računajući prihode od Yeezy brenda.

Uprava kompanije očekuje da se redovno poslovanje, ne računajući Yeezy liniju, popravi u 2024. godini visokim jednocifrenim stopama, dok se operativni profit očekuje na nivou od oko pola milijarde evra.

Akcije Adidasa oporavile su se na jučerašnjem trgovanju 3,8 odsto na 200,2 evra što je njihov najviši nivo od aprila 2022. godine.

Izvor: Reuters, Adidas, Momentum