Najveći nemački proizvođač sportske obuće i odeće, Adidas, u šturom saopštenju potvrdio je da je u pregovorima sa Bjornom Guldenom, generalnim direktorom Pume kome ističe ugovor na kraju godine, za poziciju prvog čoveka kompanije.

Adidas je u avgustu krenuo u potragu da pronađe zamenu za direktora Kaspera Rorsteda pre isteka njegovog aktuelnog ugovora. Potom su usledili dodatni problemi za kompaniju sa gomilanjem zaliha i prekidom saradnje sa reperom Kanje Vestom čija linija proizvoda je nosila oko osam odsto prihoda kompanije.

Rorsted je preuzeo Adidas 2016. godine i bio je naklonjen modernizaciji poslovanja kompanije putem razvoja e-trgovine. Poslednjih godina suočio se sa nizom kriza, počev od bojkota robe na kineskom tržištu, preko lošeg upravljanja tokom pandemije gde je kompanija prvobitno odbila da plati kiriju za nemačke prodavnice, da bi potom konkurisala za državnu pomoć od dve milijarde evra kako bi poboljšala likvidnost.

Gulden je u Pumi proveo devet godina i uspeo je da ovu kompaniju uvede među najjače sportske brendove na svetu. On je kompaniju vratio u američku profesionalnu košarkašku ligu i potpisao ugovore o sponzorstvu sa najmoćnijim fudbalskim klubovima poput Mančester Sitija.

Gulden nije neznanac u Adidasu gde je nekada bio potpredsednik u sektoru za opremu i modne dodatke. Kasnije je postao direktor u nemačkoj maloprodaji obuće Deichmann, da bi potom vodio dansku Pandoru 2012. godine, pre nego što je preuzeo Pumu u julu 2013. godine.

Akcije Adidasa na današnjem trgovanju skočile su 21,4 odsto na 114 evra, ali se nakon velikog pada u proteklih godinu dana nalaze ispod nivoa iz oktobra 2016. kada je Rorsted preuzeo vođenje firme.

Izvor: Bloomberg, Momentum