Nemački proizvođač sportske obuće i odeće, Adidas, smanjio je očekivanja u pogledu ovogodišnjeg profita po četvrti put u tekućoj godini nakon što je nedavno prekinuo partnerstvom sa reperom Kanje Vestom.

Adidas je saopštio da sada očekuje operativnu marginu ove godine od 2,5 odsto u odnosu na raniju prognozu od četiri procenta.

Uprava je kontinuirano tokom godine izveštavala o pogoršavanju poslovnih izgleda. U martu je očekivana margina od 11 odsto, u maju je smanjena na 9,4 odsto, u julu na sedam odsto i četiri odsto prošlog meseca.

Revidirana prognoza odražava prošlomesečnu odluku kompanije da prekine saradnju sa reperom i dizajnerom Kanje Vestom, nakon niza uvredljivih i antisemitskih poruka. Analitičari procenjuju da je linija njegovih proizvoda donosila Adidasu oko polovine ukupnog profita.

Kompanija je juče najavila da će bivši generalni direktor Pume, Bjorn Gulden, preuzeti Adidas od januara, a pred njim će se naći mnoštvo izazova, uključujući probleme u KIni, gde je prodaja kompanije pala za trećinu u prvih devet meseci usled pandemije i bojkota robe zapadnih brendova.

Osim kineskog tržišta, Gulden će morati da se nosi i sa pitanjem povećanih troškova povlačenja sa ruskog tržišta, slabljenjem tražnje na zapadnim tržištima usled recesionih pritisaka, te pokušati da prihode od visokoprofitabilne linije patika Vesta nadomesti prodajom patika istog dizajna bez njegovog imena.

Akcije Adidasa skočile su od petka, kada su potvrđeni pregovori sa Guldenom, 28 procenata ali i dalje nose veliki gubitak od početka godine od oko 50 procenata.

Izvor: Bloomberg, Momentum