Nemački proizvođač sportske opreme, Adidas, objavio je preliminarne rezultate poslovanja za treće tromesečje i podigao prognozu za čitavu godinu, čemu je doprinela bolja situacija sa zalihama Yeezy brenda ali i efikasnije poslovanje ostalog biznisa.

Kompanija je u periodu jul-septembar zabeležila pad prihoda od šest odsto na 5,99 milijardi evra, dok je prodaja mimo kurnsih razlika bila veća za jedan odsto.

Kada je profitabilnost u pitanju, bruto margina je poboljšana 0,2 procentna poena na 49,3 odsto, dok je operativni profit pao 27,4 odsto na 409 miliona evra.

Na nivou čitave godine, uprava kompanije sada očekuje pad prodaje mimo kursnih razlika niskom jedocifrenom stopom u odnosu na prethodnu prognozu pada srednjom jednocifrenom stopom. Takođe, prilagođeni operativni profit, isključujući otpise zaliha Yeezy brenda i troškove strateškog repozicioniranja, očekuje se da bude oko 100 miliona evra u odnosu na prethodnu prognozu nultog operativnog rezultata.

Operativni profit kompanije ni naredne godine neće dostići pretpandemijske nivoe

Izvor: MarketScreener

Uključujući pozitivan uticaj prodaje zaliha Yeezy brenda u drugom i trećem tromesečju, kompanija sada očekuje otpise od oko 300 miliona evra (prethodno 400 miliona evra), dok se troškovi strateškog repozicioniranja očekuju na istom nivou od 200 miliona evra. Uzevši sve u obzir, kompanija očekuje operativni gubitak na nivou godine od oko 100 miliona evra u odnosu na prethodnu procenu minusa od 450 miliona evra.

Adidas je u oktobru prošle godine raskinuo saradnju sa reperom Kanje Vestom usled antisemitskih ispada, a njegova linija proizvoda činila je oko sedam odsto prihoda kompanije odnosno oko 1,5 milijardi evra. Udeo Yeezy brenda u profitabilnosti bio je još značajniji.

Ovaj događaj, zajedno sa drugim problemima koji su pritiskali kompaniju, oborio je jesenas akcije Adidasa na višegodišnji minimum, da bi potom usledila i promena na nivou menadžmenta. Od početka godine Adidas vodi Bjorn Gulden koji je prethodno napravio dobre rezultate sa rivalskom Pumom.

Akcije Adidasa na današnjem trgovanju beleže rast od skoro pet procenata na 179 evra, dok su se od početka godine oporavile oko 40 odsto.

Izvor: Adidas, Momentum