Nemački proizvođač sportske opreme, Adidas, zabeležio je snažan rast akcija nakon što je kompanija povećala prognozu za tekuću godinu posle boljeg od očekivanog prvog tromesečja.

U periodu januar-mart Adidas je zabeležio rast prihoda od četiri odsto na 5,46 milijardi evra, dok je bruto margina povećana 6,4 procenta poena na 51,2 odsto.

Operativna dobit u prvom kvartalu iznosila je 336 miliona evra.

Kao rezultat „boljeg od očekivanog poslovanja“, Adidas je povećao prognozu za 2024. godinu. Sada se očekuje da će prihodi mimo kursnih razlika rasti srednjom do visokom jednocifrenom stopom.

Očekuje se da će operativna dobit dostići oko 700 miliona evra, što je više u odnosu na prethodnu prognozu od oko 500 miliona evra.

Adidas je naveo da je prodaja zaliha patika Yeezy brenda u prvom tromesečju donela prihode od oko 150 miliona evra i operativnu dobit od oko 50 miliona evra. Uprava kompanije ne očekuje da će od preostale prodaje zaliha ostvariti profit već da će biti prodate po nabavnoj ceni.

Uprava kompanije „i dalje očekuje da će nepovoljni valutni efekti značajno uticati na profitabilnost kompanije ove godine“, naveo je Adidas, te da se negativan uticaj očekuje i na prihode i na bruto marginu.

Na početku današnjeg trgovanja akcije Adidasa su porasle sedam odsto na 216,5 evra, dok su u proteklih godinu dana skočile oko 30 procenata, kao posledica zaokreta u poslovanju nakon promene uprave.

Izvor: Investing, Momentum