Nemački proizvođač sportske opreme, Adidas, povećao je poslovne izglede za tekuću godinu, nakon uspešnog starta prodaje zaliha patika brenda Yeezy koji je postao prošlost za kompaniju usled raskida saradnje sa reperom Kanje Vestom.

Adidas je u oktobru prekinuo saradnju sa Vestom nakon serije njegovih antisemitskih ispada, da bi potom dugo vagao šta da učini sa gomilom proizvoda preostalih iz ove profitabilne linije. Kompanija je u maju odlučila da proda zalihe vredne 1,2 milijarde evra, za koje je tada ocenjeno da bi mogle da negativno utiču na operativni profit sa pola milijarde evra.

Sada kompanija očekuje da bi taj trošak mogao biti bliže 400 miliona evra, dok se jednokratni troškovi u ovoj godini oko restrukturiranja biznisa i dalje očekuju u visini od oko 200 miliona evra. Sveukupno, operativni gubitak u 2023. se očekuje na nivou od 450 milioona evra u odnosu na ranije očekivani minus od 700 miliona evra.

Rešavanje pitanja zaliha Yeezy patika ponukalo je kompaniju da poveća očekivanja i u pogledu prihoda do kraja godine. Sada se očekuje pad godišnjih prihoda srednjom jednocifrenom stopom u odnosu na prethodno očekivani pad visokom jednocifrenom stopom. Operativni profit, mimo efekata Yeezy brenda, se očekuje da bude na pozitivnoj nuli.

Kompanija je saopštila da je u drugom tromesečju zabeležila identičnu prodaju prošlogodišnjoj, mimo kursnih razlika, dok je nominalno posmatrano pala pet odsto na 5,34 milijarde evra. Bruto margina je porasla 0,6 procentnih poena na 50,9 odsto.

Uprava je navela da su i segmenti poslovanja mimo Yeezy brenda premašili očekivanja u drugom tromesečju.

Zvanične rezultate za drugi kvartal kompanija će objaviti 3. avgusta.

Akcije Adidasa skočile su na današnjem trgovanju skoro četiri odsto na 181,5 evra, dok od početka godine nose prinos od 42,4 odsto.

Izvor: FN, Momentum