Kako se već neko vreme špekulisalo, nemački proizvođač sportske obuće i odeće, Adidas, zvanično je raskinuo saradnju sa rep zvezdom i dizajnerom Kanje Vestom, nakon niza antisemitskih ispada i govora mržnje ovog popularnog pevača.

Kompanija je saopštila da će obustaviti saradnju sa Vestom i prekinuti proizvodnju Yeezy proizvoda, te zaustaviti sva plaćanja ka Vestu i njegovim kompanijama.

Ova odluka će imati negativni kratkoročni efekat do 250 miliona evra na neto dobit kompanije u tekućoj godini s obzirom na sezonski karakter i visok obim prometa u četvrtom kvartalu.

Adidas je napomenuo da je jedini vlasnik svih dizajnerskih prava na postojeće proizvode, kao i na prošle i nove kombinacije boja pod ovim partnerstvom. Više informacija o ovom pitanju kompanija će dati 9. novembra kada budu predstavljeni poslovni rezultati za treći kvartal.

Adidas je saradnju sa Vestom preuzeo od rivalskog NIKE-a 2013. godine dok je novo dugoročno partnerstvo dogovoreno tri godine kasnije. Prema procenama analitičara linija Yeezy proizvoda činila je oko 7 odsto ukupne prodaje kompanije odnosno oko 1,5 milijardi evra.

Akcije Adidasa pale su na današnjem trgovanju 3,5 odsto na nivo od 100 evra što je njihov najniži nivo još od početka 2016. godine.

Izvor: Bloomberg, Adidas, Momentum