Nemački proizvođač sportske odeće i obuće, Adidas, nakon što je nedavno preliminarno objavio poslovne rezultate za 2022. godinu, danas je najavio i smanjenje dividende, pre svega usled činjenice da bi odustajanje od Yeezy brenda moglo voditi gubitku u 2023. godini.

Uprava kompanije je naglasila da će 2023. biti „tranziciona“ godina u kojoj će naglasak biti ponovno fokusiranje na glavno poslovno područje, dok bi kompanija u 2024. godini trebalo da se vrati profitabilnosti.

Odustajanje od saradnje sa reperom Kanje Vestom i zajedničkim Yeezy brendom kompaniju je u četvrtom kvartalu koštalo prihoda od 600 miliona evra, dok će u ovoj godini po istom osnovu realizacija biti manja za 1,2 milijarde evra.

Uprava u 2023. godini očekuje pad valutno neutralnih prihoda visokom jednocifrenom stopom.

Novi direktor Adidasa, Bjorn Gulden, koji je na ovu funkciju došao nakon raskidanja saradnje sa Vestom, rekao je da je kompanija napravila dobru odluku, ali da će biti potrebno vreme da se stvori novi brend koji će biti toliko uticajan.

Veliki rast zaliha Adidasa biće jedan od glavnih izazova nove uprave (u mEUR)

Izvor: Adidas

Gulden je saopštio da Adidas mora da smanji zalihe i manje robe prodaje po sniženim cenama. Zalihe su bile skoro šest milijardi evra na kraju godine, što predstavlja rast od 49  odsto na godišnjem nivou, uključujući 400 miliona evra od brenda Yeezy.

Uprava je ponovila da u 2023. godini očekuje operativni profit na nuli ukoliko se ne prodaju postojeće zalihe Yeezy brenda. Kao što je ranije objavljeno, ukoliko Adidas odluči da ne prenameni bilo koji od postojećih Yeezy proizvoda u budućnosti, to bi moglo doneti dodatni udarac na operativni profit od 500 miliona evra. Pored ovoga, Adidas očekuje jednokratni trošak do 200 miliona evra kao posledica strateškog repozicioniranja u cilju podizanja profitabilnosti u 2024. godini.

U 2022. godini kompanija je zabeležila rast prihoda od šest odsto na 22,5 milijarde evra i pad operativnog profita za 66 odsto na 669 miliona evra. Sva tržišta su doprinela rastu realizacije, izuzimajući Kinu u kojoj je prodaja pala 36 odsto mimo kursnih razlika.

Uprava kompanije je predložila veliko smanjenje dividende na 0,70 evra po akciji u odnosu na 3,30 evra prošle godine.

Akcije Adidasa pri kraju trgovačkog dana beleže minus od 2,7 odsto na 140,6 evra.

Izvor: Reuters, Adidas, Momentum