Akcije softverske kompanije Adobe beleže snažan rast na današnjem trgovanju nakon što su kvartalni rezultati ove kompanije potukli prognoze, dok su optimizam ulagača podgrejala i povećana poslovna uočekivanja uprave kao i pozitivne najave oko preuzimanja Figme.

Uprava kompanije u tekućem fiskalnom kvartalu očekuje dobit po akciji (EPS) od 3,75-3,80 dolara, bolje od očekivanja tržišta od 3,76 dolara i prihod u rasponu 4,75-4,78 milijardi dolara što je takođe iznad konsenzusa od 4,75 milijardi dolara.

Na nivou fiskalne godine kompanija sada prognozira EPS od 15,30-15,60 dolara u odnosu na ranije očekivanih 15,15-15,45 dolara, dok se novi predvidljivi prihodi u segmentu Digital Media sada očekuje na nivou od oko 1,70 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na prethodnu prognozu od 1,65 milijardi dolara.

Usporene stope rasta poslovanja Adobe-a nakon pandemijskog perioda

Prihod u periodu decembar-februar skočio je 9,4 odsto na 4,66 milijarde dolara i bio je neznatno iznad konsenusa od 4,62 milijarde dolara. Prilagođeni EPS je dostigao 3,80 dolara, iznad očekivanja od 3,68 dolara.

Segment poslovanja Digital Media zabeležio je rast prihoda od devet odsto na 3,40 milijardi dolara, a u okviru njega su prihodi kreativnog podsegmenta, koji obuhvata alate poput Photoshop-a i Illustrator-a, rasli stopom od osam odsto, dok je Document Colud zabeležio rast realizacije od 13 procenata. Godišnji predvidljivi prihod ovog segmenta poslovanja povećan je u kvartalu za 410 miliona dolara na 13,67 milijardi dolara.

Segment poslovanja Digital Experience koji obuhvata marketinške i softverske alate koji se koriste za analitiku zabeležio je rast prihoda od 11 odsto na 1,18 milijardi dolara i bio je neznatno iznad očekivanja analitičara.

Adobe koji je prošle godine najavio plan da preuzme dizjanersku platformu Figma nalazi se pod pritiskom američkog Ministarstva pravde koje pokušava da osujeti ovaj 20 milijardi dolara vredan posao. Figma je specijalizovana za razvoj softvera za grupno editovanje koji omogućava korisnicima da zajedno koriste digitalne alate na različinim vrstama projekata.

Uprava Adobe-a ostala je optimistična kada je ovo preuzimanje u pitanju, naglasivši da je u kontaktu sa regulatorima u SAD, VB i EU u cilju otklanjanja bilo kakve smetnje kada je u pitanju kupovina ove kompanije.

Akcije Adobe-a na početku trgovačkog dana beleže rast od skoro četiri odsto na 346 dolara.

Izvor: MarketWatch, Adobe, Momentum