Softverska kompanija Adobe objavila je kvartalne rezultate poslovanja i povećala očekivanja za fiskalnu godinu na osnovu optimizma da će popularnost generativne veštačke inteligencije podstaći tražnju za njenim alatima.

U fiskalnom drugom tromesečju kompanija je zabeležila rast prihoda od 9,8 odsto na 4,82 milijarde dolara, što je bilo iznad konsenzusa od 4,75 milijardi dolara.

Segment Digital Media, koja obuhvata alate poput Photoshop-a i Illustrator-a, zabeležio je rast prihoda od 10 odsto na 3,51 milijardu dolara, iznad očekivanja tržišta, dok su prihodi segmenta Digital Experience bili su skladu sa konsenzusom na nivou od 1,22 milijarde dolara (rast od 12 odsto).

Prilagođena dobit po akciji (EPS) dostigla je 3,91 dolar u odnosu na konsenzus od 3,79 dolara, dok je prilagođeni operativni profit iznosio 2,18 milijardi dolara u odnosu na prošlogodišnjih 1,97 milijardi dolara.

Stope rasta prihoda Adobe-a i dalje daleko ispod 2021. godine

U tekućem kvartalu kompanija očekuje ukupan prihod u rasponu 4,83-4,87 milijardi dolara što na sredini raspona daje očekivanu stopu rasta od 9,5 odsto.

Na nivou fiskalne godine kompanija očekuje prihod od 19,3 milijarde dolara (ranije 19,2 milijarde dolara), što je u skladu sa konsenzusom tržišta. Prilagođeni EPS se očekuje na nivou od 15,65-15,75 dolara (ranije 15,60 dolara), iznad prognoza analitičara od 15,50 dolara.

Na krilima sve veće primene veštačke inteligencije, Adobe je počeo da dodaje funkcije generativne veštačke inteligencije u svoje proizvode. Kompanija je prošle sedmice koporativnim pretplatnicima predstavila nove alate koji uključuju i pravnu garanciju protiv tužbi za autorska prava, što je zajedno sa drugim inovacijama doprinelo očekivanom povećanom rastu poslovanja jedinice Digital Media.

Kada je u pitanju preuzimanje dizjanerske platforme Figma vredno 20 milijardi dolara, uprava kompanije je naglasila da je i dalje u pregovorima sa regulatorima u SAD, VB i EU i da očekuje da se posao završi do kraja godine. Figma je specijalizovana za razvoj softvera za grupno editovanje koji omogućava korisnicima da zajedno koriste digitalne alate na različinim vrstama projekata.

Akcije Adobe-a u pred-trgovanju beleže rast od 4,8 odsto na 514,6 dolara, nakon što su tokom jučerašnjeg dana porasle 2,4 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum