Američki privatni sektor ubrzao je zapošljavanje u septembru, sugerišući da se tržište rada stabilizovalo uprkos pojedinim znakovima slabosti, saopštila je američka kompanija ADP.

Kompanije iz privatnog sektora dodale su u mesecu 143 hiljade radnih mesta, što predstavlja ubrzanje u odnosu na naviše revidiran podatak iz avgusta od 103 hiljade i konsenzus od 138 hiljada.

I dok je zapošljavanje ubrzano, rast plata je ponovo usporen. Godišnji rast zarada onih koji su ostali verni firmi smanjen je na 4,7 odsto, dok je kod zaposlenih koji su promenili posao pao na 6,6 odsto, za 0,7 procentnih poena slabije u odnosu na avgust.

Stvaranje poslova u septembru je bilo široko rašireno, a prednjačio je turizam i ugostiteljstvo sa 34 hiljade, potom građevina sa 26 hiljada, obrazovanje i zdravstvene usluge sa 24 hiljade, profesionalne i poslovne usluge sa 20 hiljada, te ostale usluge sa 17 hiljada.

Informacione tehnologije predstavljale su redak sektor koji je zabeležio pad zasposlenosti za 10 hiljada.

Podaci ADP-a dolaze dva dana pred mesečni izveštaj sa tržišta rada koji bi trebalo da pokaže rast uposlenosti od 150 hiljada, nakon avgustovskih 142 hiljade od kojih se 118 hiljada odnosilo na privatni sektor.

Izvor: CNBC, Momentum