Američki dizajner čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je kvartale rezultate poslovanja u skladu sa očekivanjima, ali je izneverio nadanja investitora da će već u tekućem kvartalu prodaja značajno skočiti na bazi buma u veštačkoj inteligenciji (AI).

Prihod u poslednjem kvartalu 2023. godine skočio je 10,7 odsto na 6,2 milijarde dolara, dok je prilagođena dobit po akciji (EPS) bila u skladu sa konsenzusom od 0,77 dolara. Prilagođena bruto margina ostala je nepromenjena na godišnjem nivou od 51 odsto.

Još uvek bez jačih stopa rasta poslovanja (godišnji rast prihoda)

Izvor: AMD

Segment Data centara zabeležio je rast prihoda od 38 odsto na 2,28 milijardi dolara (konsenzus 2,3 milijarde dolara), zahvaljujući snažnom rastu Instinct grafičkih čipova za sisteme na bazi veštačke inteligencije i EPYC centralnih procesora četvrte generacije. Prodaju AI akceleratora na godišnjem nivou uprava sada očekuje na preko 3,5 milijarde dolara umesto očekivanih dve milijarde dolara iz oktobra prošle godine.

Segment klijenti, orijentisan na PC tržište, zabeležio je rast prihoda od 62 odsto na 1,46 milijardi dolara (konsenzus 1,51 milijarda dolara), vođen rastom tražnje za Ryzen 7000 serijom centralnih procesora.

Gejming segment je oslabio 17 odsto na 1,37 milijarde dolara (konsenzus 1,25 milijardi dolara), pre svega usled slabije prodaje polu-prilagođenih čipova koje koriste konzole, što je delimično neutralisala prodaja Radeon grafičkih čipova. Uprava očekuje nastavak slabog trenda na tržištu polu-prilagođenih čipova koji bi u tekućem kvartalu mogli pasti dvocifrenom stopom.

Segment Ugradnih sistema zabeležio je pad prihoda od 24 odsto na 1,1 milijardu dolara, nakon što su klijenti nastavili da smanjuju nivoe zaliha.

U tekućem kvartalu AMD očekuje prihod u rasponu 5,1-5,7 milijardi dolara, ispod konsenzusa od 5,77 milijardi dolara. Na kvartalnom nivou očekuje se stagnacija prihoda Data centara i pored očekivanog snažnog doprinosa grafičkih čipova. Ostala tri segmenta čeka pad prihoda na kvartalnom niovu. Prilagođena bruto margina se očekuje na nivou od 52 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Akcije AMD-a koje su pred objavu rezultata preskočile nivo od 180 dolara, zabeležile su korekciju proteklih dana, spustivši se juče na 167,9 dolara. U proteklih godinu dana AMD je više nego duplirao tržišnu kapitalizaciju.

Izvor: Bloomberg, AMD, Momentum