Svetski lider u proizvodnji aviona, Airbus, objavio je rezultate za 2023. godinu iznad očekivanja, koji su podržani rekordnim narudžbinama, ali je ukazao i na nova rezervisanja u problematičnom odbrambenom biznisu.

Kompanija je prošle godine zabeležila rast prihoda od 11 odsto na 65,4 milijarde evra, dok je prilagođeni operativni profit porastao četiri odsto na 5,8 milijardi evra iznad očekivanja od 5,4 milijarde evra.

Kompanija je u prošloj godini imala rezervisanja od oko 600 miliona evra za odbrambeni biznis, a uprava je najavila da će ove godine „uspešno sprovesti transformaciju ovog poslovnog segmenta“.

Airbus je prošle godine isporučio 735 letelice, više od inicijalne prognoze od 720. Ukupan obim ugovorenih narudžbina trenutno iznosi 8.598 jedinica.

Godišnje isporuke kompanije se približavaju nivoima pre pandemije 

Izvor: Airbus

Kompanija očekuje da u tekućoj godini isporučiti oko 800 komercijalnih letelica, što je potencijalni rast od 10 odsto, ali ispod konsenzusa od 825 letelica. Uprava je ovaj cilj opisala kao „dobar balans“ između zategnutih lanaca snabdevanja i tražnje koja je ostala na rekordnom nivou. Kompanija pokušava da ubrza proizvodnju najprodavanijeg A321neo modela, ali je zasad zadržala dugoročni cilj da se proizvodnja od 75 jedinica mesečno dostigne do 2026. godine.

Uprava kompanije nije komentarisala pregovore sa pojedinačnim kupcima u okolnostima da se glavni konkurent, Boeing, nalazi u velikim problemima, ali je priznala da bi to mogla biti šansa za Airbus da poveća obim poslovanja.

Uprava je predložila nepromenjenu dividendu od 1,8 evra po akciji, ali i specijalnu dividendu od jednog evra po akciji nakon što je pozicija neto gotovine premašila 10 milijardi evra koji je prethodno bio postavljen kao prag za veći povraćaj novca akcionarima.

Investitori su ostali razočarani slabom prognozom za prilagođeni slobodan novčani tok (FCF) koji bi u ovoj godini mogao da dostigne četiri milijarde evra u odnosu na 4,4 milijarde evra prošle godine. Istina, kompanija obično postavlja konzervativne targete koje tokom godine povećava, pa je tako prošle godine prilagođeni FCF planiran na tri milijarde evra.

Prilagođeni operativni profit uprava u 2024. godini očekuje na nivou od 6,5-7,0 milijardi evra.

Akcije Airbus-a na objavu rezultata pale su skoro tri procenta ali su dan okončale u minusu od 0,9 odsto na 148,9 evra.

Izvor: Bloomberg, Airbus, Momentum