Evropski proizvođač aviona, Airbus, suočava sa sve većim poteškoćama na kraju godine da postigne ciljeve u pogledu isporuka za 2022, sugerišu industrijski izvori i preliminarni podaci, dok se analitičari slažu da će investitori zanemariti mali podbačaj s obzirom da se pozornost polako okreće ka narednoj godini.

Prilikom objave kvartalnih rezultata, kompanija je saopštila da planira da isporuči „oko 700 jedinica“ komercijalnih letelica u 2022. godini.

Prema poslednjim raspoloživim podacima od specijalizovane firme Cirium, Airbus je do sada isporučio 536 aviona ove godine, što pretpostavlja isporuku u novembru od 39 do 41 letelice.

Uzimajući u obzir efekat kašnjenja od nekoliko dana u izveštavanju, to bi moglo da znači realne isporuke od desetak letelica više i izvestan broj koji će biti isporučen do kraja meseca.

Uprkos tome, novembarske isporuke će verovatno biti bliže broju od 60 nego 70 aviona, navode analitičari, u poređenju sa ciljem koji je bio dostavljen i dobavljačima od skoro 80 aviona.

Airbus nije želeo da se izjašnjava po ovom pitanju pre nego što 8. decembra budu zvanično objavljene mesečne isporuke.

Investitori od novembarskih podataka još više očekuje prognozu uprave o očekivanom broju isporučenih aviona za 2023. godinu, a trenutni konsenzus analitičara je na 820 letelica.

Akcije Airbus-a pale su na današnjem trgovanju 5,7 odsto na 107,4 evra.

Izvor: Reuters, Momentum