Akcije Airbus-a pale su na današnjem trgovanju nakon što je kompanija srezala očekivanja u pogledu isporuka aviona do kraja godine i promenila vremenski okvir postizanja ključnog proizvodnog cilja.

Kompanija je saopštila da raniji cilj isporuke „oko 700“ letelica u tekućoj godini „nije dostižan“. U saopštenju se dodaje da se ne očekuje da pad bude „značajan“ u odnosu na projektovani plan, ali nisu specificirani detalji.

Airbus je naveo da je odluka bazirana na novembarskim isporukama koje su dostigle nivo 68. Prema podacima Reuters-a, snabdevači kompanije su planirali dostizanje mesečnog targeta od 80 letelica.

Posmatrano u periodu januar-novembar, isporučeno je ukupno 563 aviona nakon što su otkazane narudžbine za dve letelice usled početka rata u Ukrajini.

Kompanija je zadržala cilj da proizvede 65 modela A320 na mesečnom nivou ali u vremenskom okviru 2023-2024. godina. Početkom godine ovaj cilj je pomeren sa sredine 2023. na početak 2024. godine usled problema u lancima u snabdevanju.

Airbus je zadržao očekivanja kada su u pitanju finansijski pokazatelji, prilagođeni operativni profit i slobodan novčani tok.

Akcije Airbus-a na današnjem trgovanju beleže pad od 2,6 odsto na 108 evra, što je i dalje 30-ak procenata iznad rekordnih nivoa zabeleženih pre izbijanja pandemije.

Izvor: Investing, Momentum