Uprava američke medijske kompanije Walt Disney odlučila je da obnovi dugogodišnju saradnju sa prethodnim generalnim direktorom Robertom Ajgerom (2005-2020), i neočekivano okonča novoobnovljeni ugovor sa Bobom Čapekom.

Ovakva odluka došla je nakon slabijeg rezultata u četvrtom kvartalu koji je prekinuo pozitivan trend u tekućoj godini u kojoj su zabeleženi rekordni prihodi i profit u više segmenata, posebno u onom koji obuhvata tematske parkove.

Investitori su bili neprijatno iznenađeni gubitkom streaming biznisa od 1,47 milijardi dolara u prethodnom fiskalnom kvartalu, što je bio duplo lošiji rezultat u odnosu na prošlu godinu.

Bivši direktor Bob Čapek izjavio je da očekuje profitabilnost ovog segmenta tek u 2024. dok ulagači nisu bili zadovoljni negativnim trendom gubitaka iz kvartala u kvartal.

Uprava očekuje da će promena na čelu doprineti drugačnom strateškom pozicioniranju u streaming biznisu i boljem sadržaju, što će biti odlična osnovica za dugoročan rast.

Ajger je ponovo došao na čelo kompanije kao privremena zamena dok upravni odbor i dalje radi na dugoročnom rešenju.

Akcije kompanije u pred-trgovanju skočile su 8,3 odsto na 99,4 dolara, nakon što su pre toga oslabile u tekućoj godini preko 40 procenata.

Izvor: WSJ, Momentum