Američki proizvođač e-vozila, Tesla, planira da smanji proizvodnju u fabrici u Šangaju kao poslednji znak da kineska tražnja nije uspela da zadovolji očekivanja, prenosi Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore.

Odluka o smanjenju proizvodnje biće na snazi već ove nedelje, a procena je da će smanjenje biti u visini od oko 20 procenata u odnosu na puni kapacitet, što je nivo na kojem je kompanija funkcionisala tokom oktobra i novembra.

Ova odluka je doneta nakon što je kompanija procenila kratkoročni učinak na ovom tržištu, navode isti izvori, uz napomenu da postoji fleksibilnost da se proizvodnja poveća ukoliko se tražnja oporavi.

Zvaničnici kompanije na ovom tržištu odbili su da komentarišu ovu informaciju, dok su pojedini kineski mediji preneli da je u pitanju „netačna informacija“.

Ovo bi bilo prvi put da Tesla dobrovoljno smanuje proizvodnju u šangajskoj fabrici nakon što su prethodna smanjenja bila posledica uvođenja karantina i nestašica u snabdevanju. Ranije objavljena smanjenja cene, zajedno sa kraćim vremenom isporuke i podsticajima kupcima kao što su subvencije za osiguranje, sugerišu da tražnja ne može da zadovolji ponudu nakon što je fabrika duplirala kapacitet na oko milion vozila godišnje.

Tesla je u novembru isporučila preko 100 hiljada vozila, uz značajno skraćenje u isporuci modela 3 i Y, koji se proizvode u Kini, što je dodatan znak da kompanija proizvodi više vozila nego što prodaje. Trenutno se ovi modeli čekaju manje od mesec dana nakon što je bilo potrebno oko 22 nedelje ranije tokom godine da se realizuju narudžbine.

Akcije Tesle pale su na današnjem trgovanju više od šest odsto na 182,5 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum