Optimizam sa globalnih berzi nije se prošle sedmice prelio na domaće tržište kapitala koje je stagniralo uz nevelike promete. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, okončao je nedelju u minornom plusu na 894,8 poena, dok je prvo tromesečje zaključio sa dobitkom većim od osam procenata.

Dunav osiguranje (DNOS) je bilo glavni kočničar rasta tržišta protekle sedmice nakon što je kompanija izvestila da je uprava predložila da se ne deli prošle godine ostvarena dobit od 1,3 milijarde dinara. Ako akcionari na redovnoj skupštini 27. aprila prihvate ovaj predlog biće to prvi put nakon 2016. godine kako kompanija nije isplatila dividendu.

Akcije Dunava spustile su se protekle sedmice 4,4 odsto na 1.130 dinara uz osetno slabiju tražnju. Od početka godine akcije Dunava nose pozitivan prinos od 5,7 odsto.

Drugu sedmicu zaredom akcije Naftne industrije Srbije (NIIS) nisu pobudile veću pažnju investitora. NIS je nedelju okončao u blagom minusu na nivou od 760 dinara ali uz skroman promet od 7,4 miliona dinara.

Do kraja meseca NIS bi trebalo da objavi kvartalne rezultate poslovanja za period januar-mart, što bi, uz predlog dividende, u narednom periodu mogao biti faktor koji će pojačati investicionu aktivnost na ovoj hartiji.

Izvor: Momentum