Nemačke kompanije okupljene u indeksnoj korpi DAX 40 i ove godine nastavljaju trend uvećanih dividendi, nakon što su u 2022. godini zabeležile rekordne isplate akcionarima.

Ukoliko skupštine akcionara usvoje sve predložene odluke, kompanije iz nemačkog repernog indeksa podeliće akcionarima 48,3 milijarde evra što je za oko dva odsto odnosno nepunu milijardu evra više u odnosu na prošlu godinu. Iznos ovogodišnjih dividendi značajno je viši i u odnosu na predpandemijsku, 2019. godinu (36,4 milijarde evra), ali valja napomenuti da je od prošle godine indeksna korpa proširena za deset novih članova.

Najveći doprinos rastu dividende u apsolutnom iznosu dao je vodeći tandem nemačke auto-industrije – Mercedes i BMW. Prošle godine automobilski sektor je zabeležio rekordne profite uprkos slabijoj prodaji, s obzirom da su više cene automobila i značajnije učešće premium modela znatno popravili profitne margine. Dividendu je povećao i Volkswagen koji je prethodno, u januaru, akcionarima isplatio visoku vanrednu dividendu nakon odvajanja i listiranja zavisne kompanije Porsche AG.

Dividendni prinosi akcija kompanija u nemačkom auto sektoru ostali su izrazito visoki uprkos oporavku cena akcija u proteklih šest meseci. Aktuelni dividendni prinosi Mercedesa, BMW-a i VW su 7,6, 8,6 i 7,1 odsto respektivno.

Skoro sve najveće kompanije u indeksnoj korpi beleže uvećanje dividende

Izvor: Dividendenchecker

Kada su u pitanju ostali nemački industrijski biznisi, Siemens je već isplatio uvećanu dividendu od 4,25 evra po akciji (prinos oko 2,8 odsto), dok je BASF, nakon izuzetno izazovne poslovne godine obeležene rastućim cenama sirovina i energenata, ostao među retkim članovima indeksne korpe koji je zadržao istovetnu dividendu (prinos oko sedam odsto).

Solidnu dividendu sa prinosom od preko pet procenata i ove godine primiće akcionari Allianz-a, uprkos prošlogodišnjem skandalu oko bankrotstva američkih fondova, dok je trend rastućih dividendi nastavio i Munich Re čije akcije nose prinos od 3,6 odsto.

Nominalno posmatrano, jedino je softverska kompanija SAP zabeležila pad dividende u odnosu na prošlu godinu, što je posledica prošlogodišnjeg vanrednog povećanja dividende u čast 50-ogodišnjice kompanije. U odnosu na regularnu dividendu i SAP je ove godine zabeležio povećanje dividende od pet odsto.

Uzevši u obzir činjenicu da je DAX po prinosu prošle godine nadmašio američki pandan S&P 500, te da je takav trend nastavljen i u prvom tromesečju ove godine, akcionari nemačkih kompanija imaju prilično razloga za zadovoljstvo. Naročito kada se dodaju ovogodišnje rekordne dividende koje će biti mahom isplaćene u aprilu i maju nakon održanih skupština akcionara.

Izvor: Dividendenchecker, Momentum