Nemačka farmaceutska i agrohemijska kompanija Bayer suočava se sa zahtevima aktivističkog investitora, Bluebell Capital Partners, da odvoji glavne poslovne jedinice, što je poguralo akcije ove kompanije na najviši nivo u poslednjih pet meseci.

Izvor Reuters-a navodi da je Bluebell investirao u Bayer pre nekoliko meseci i da se zalaže za prodaju segmenta kompanije koji obuhvata suplemente i lekove koji se prodaju bez recepta, a u kasnijoj fazi za odvajanje Bayer-ovih segmenata poslovanja – farmacije i agrohemije.

Ovaj investitor takođe nastoji da zameni predsednika nadzornog odbora, te višegodišnjeg čelnika kompanije Vernera Baumana čiji mandat ističe sledeće godine.

U ponedeljak je još jedan investicioni fond, Inclusive Capital Partners, saopštio da je formirao vlasnički udeo u Bayer-u, dok je 2019. godine Elliott uložio 1,1 milijardu evra ali još uvek bez agresivnijih akcija.

Akcije Bayer-a rastu šest dana u nizu, a danas su skočile 3,6 odsto na 55,9 evra. Uprkos ovom oporavku, akcije Bayer-a su i dalje 40-ak procenata slabije u odnosu na 2018. godinu kada je počelo preuzimanje Monsanta koje je kompaniji donelo niz sudskih procesa koji nisu rešeni ni do današnjih dana.

Izvor: Reuters, Momentum