Kineska kompanija specijalizovana za e-trgovinu, Alibaba, objavila je kvartalne rezultate poslovanja koji su ostali u senci najave uprave da otkazuje odvajanje cloud biznisa koji je bio deo planirane reorganizacije.

Pozivajući se na „neizvesnosti“ koje dolaze nakon američkih restrikcija na izvoz najnaprednijih čipova na polju primene veštačke inteligencije (AI), kompanija je odustala od inicijalne ponude akcija (IPO) cloud segmenta poslovanja čiju vrednost su analitičari po usvajanju plana procenjivali na oko 40 milijardi dolara.

Alibaba je saopštio da odluka američke administracije iz oktobra da pooštri kontrolu nad ključnim AI čipovima koji se koriste u cloud poslovanju „može materijalno i negativno uticati na sposobnost ovog segmenta da nudi proizvode i usluge i radi po postojećim ugovorima“.

Kompanija je takođe stavila po strani planove da listira lanac bakalnica Freshippo, saopštivši da trenutno „procenjuje tržišne uslove“.

U martu je Alibaba najavio plan o podeli kompanije u šest poslovnih jedinica kako bi se maksimizirala vrednost imovine akcionara i kroz nezavisan nastup stimulisaao rast poslovanja. Odustajanje od ovog plana tek je donekle ublažila odluka kompanije da isplati dividendu u visini od 2,5 milijarde dolara što daje skroman prinos od oko 1,3 odsto.

Rast poslovanja u 2Q nije nastavio trend oporavka iz prethodnog kvartala 

Izvor: Alibaba

Prihod u fiskalnom drugom kvartalu porastao je 8,5 odsto na 224,8 milijardi juana i bio je neznatno iznad očekivanja. Neto profit je iznosio 27,7 milijardi juana u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 22,5 milijardi juana.

Prihod iz trgovačkog biznisa na kineskom tržištu porastao je svega četiri odsto na nepunih 97,7 milijardi juana, a u okviru njega profitabilni CRM segment koji obuhvata marketinške usluge, zabeležio je takođe skroman rast od tri odsto.

Prihod na međunarodnom tržištu porastao je 53 odsto na 24,51 milijardu juana, dok je logistička divizija Cainiao zabeležila rast prihoda od 25 odsto na 22,82 milijardi juana. Uprava je saopštila da je „uverena u poslovne fundamente“ logističke jedinice koja je u avgustu podnela dokumentaciju za IPO na berzi u Hong Kongu.

Cloud poslovanje kompanije, koje je bilo centralni fokus ulagača usled odustajanja od IPO-a, registrovalo je skroman rast od dva odsto (rast od četiri odsto u 1Q) na 27,65 milijardi juana. Kompanija poput američkih pandana stavlja fokus na AI i razvija sopstveni veliki jezički model Tongyi Qianwen, te investira u startape kao što su Zhipu AI i Baichuan. Cloud segment kompanije hostuje polovinu kineskih generativnih AI firmi i opslužuje oko 80 odsto tehnoloških kompanija u zemlji.

Međutim, ostaje veliko pitanje kako će američke sankcije uticati na ovu orijentaciju kompanije, koje su svakako jedan od razloga odustajanja od IPO-a cloud biznisa. Svi AI projekti moraju se oslanjati cloud diviziju koja pak zahteva moćne čipove kojima je sada dotok sa američkog tržišta zabranjen.

Akcije Alibabe pale su na jučerašanjem trgovanju više od devet odsto na 79,1 dolar, a u tekućoj godini beleže minus od deset procenata.

Izvor: Bloomberg, Alibaba, Momentum