Nemački osiguravač Allianz ostavario je u trećem kvartalu profit iznad očekivanja, u velikoj meri zahvaljujući dobrim rezultatima segmenta imovine i štete, a istovremeno su podignuta poslovna očekivanja za čitavu godinu.

Neto profit koji pripada akcionarima u periodu jul-septembar dostigao je 2,46 milijardi evra u odnosu na 2,11 milijardi evra prošle godine i iznad očekivanja tržišta od 2,32 milijarde evra.

Prihod u diviziji imovina i štete porastao je 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je neutralisalo pad u segmentima životnog osiguranja i upravljanja portfeljem.

Uprava je saopštila da se u 2022. godini operativni profit očekuje u gornjem rangu ranije najavljenog raspona 12,4-14,4 milijarde evra.

Takođe, kompanija je najavila program sticanja sopstvenih akcija u obimu od milijardu evra koji će početi sredinom novembra i biće okončan najkasnije do kraja naredne godine.

Osim otežanih uslova poslovanja, koje je kompanija ocenila kao „dramatično geopolitičko i tržišno okruženje“, proletos se suočila sa velikim otpisima od oko šest milijardi dolara na ime bankrotstva američkih strukturnih fondova tokom pandemije.

Akcije Allianz-a porasle su na početku trgovanja preko dva procenta na 192,9 evra, dok od početka godine beleže minus od 7,1 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum