Nemačka osiguravajuća kompanija, Allianz, objavila je rezultate poslovanja za prvi kvartal koji su pokazali visok rast profita zahvaljujući segmentu Imovina i štete ali i niskoj prošlogodišnjoj osnovi.

Operativni profit (EBIT) skočio je 24,2 odsto na 3,73 milijarde evra, iznad konsenzusa od 3,61 milijardu evra, pre svega zahvaljujući doprinosu segmenta Imovine i štete u kojem je u tekućoj godini zabeležen znatno manji broj odštetnih zahteva zbog prirodnih katastrofa.

Neto dobitak je dostigao 2,2 milijarde evra, skoro pet puta više u odnosu na prošlu godinu kada je kompanija pretrpela gubitke u pogledu rezervisanje za propast američkih strukturnih fondova. Analitičari su očekivali krajnji rezultat za 300 miliona evra veći, ali on je izostao pre svega usled troškova rezervisanja za najavljenu prodaje libanskog biznisa.

Ukupan prihod porastao je 3,9 odsto na 46,0 milijardi evra, pre svega zahvaljujući rastu prihoda od 11,2 odsto u segmentu Imovine i štete, u velikoj meri usled skupljih zaračunatih premija osiguranja. Kombinovani racio ovog segmenta poslovanja zabeležio je napredak od 1,9 procentnih poena i spustio se na 91,9 odsto.

Kada su ostali segmenti u pitanju, segment Životnog i zdravstvenog osiguranja zabeležio je pad prihoda od 2,6 odsto, ali je operativni profit skočio 64 odsto zahvaljujući američkom biznisu i boljem rezulatu iz investiranja.

Segment Upravljanja imovinom zabeležio je pad i prihoda i profitabilnosti, ali je imovina treće strane pod upravljanjem zabeležila rast od dva odsto od početka godine na 1,67 hiljada milijardi evra.

Allianz beleži kontinuirani rast dividende uz atraktivne prinose

Izvor: Investing

Kada su u pitanju očekivanja za 2023. godinu, kompanija je potvrdila ranije datu prognozu očekivanog EBIT-a u rasponu 13,2-15,2 milijarde evra.

Kompanija je najavila i novi program otkupa sopstvenih akcija vredan 1,5 milijardi evra, dok je nedavno isplaćena dividenda u visini od 11,4 evra po akciji.

Akcije Allianz-a beležile su pad vrednosti nakon objave rezultata, ali su dan okončale uz neveliki plus na 212 evra.

Izvor: DPA, Allianz, Momentum