Matična kompanija Google-a, Alphabet, objavila je profit za prvo tromesečje iznad očekivanja tržišta, ali je rast poslovanja i dalje ostao na skromnim stopama naročito u poređenju sa postpandemijskim kvartalima.

Prihod u periodu januar-mart porastao je 2,6 odsto na 69,8 milijardi dolara i bio je iznad konsenzusa od 68,9 milijardi dolara.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) oslabila je 4,9 odsto na 1,17 dolara, ali je takođe bila iznad očekivanja od 1,07 dolara.

Posmatrano u apsolutnom iznosu, neto profit je pao i peti kvartal zaredom, stopom od 8,4 odsto na 15,1 milijardu dolara. Međutim, veliki deo pada pripisan je troškovima na ime otpuštanja zaposlenih i otkazivanja poslovnog prostora u visini od 2,6 milijarde dolara.

Nastavljen usporeni rast poslovanja Alphabet-a (godišnje stope rasta prihoda)

Izvor: Alphabet

 

Reklamni segment poslovanja zabeležio je neznatan pad prihoda na 54,5 milijardi dolara, ali je bio iznad očekivanja tržišta, pre svega zahvaljujući rastu prihoda od predraživača.

Prihod u ovom segmentu porastao je dva odsto na 40,4 milijarde dolara (konsenzus 39,4 milijarde dolara), dok je video platforma, YouTube, pretrpela pad realizacije od 2,6 odsto na 6,7 milijardi dolara, ali je takođe bila iznad očekivanja od 6,6 milijardi dolara. YouTube beleži kontinuirani pritisak na poslovanje, kako od strane konkurencije u vidu TikTok-a, tako i usled promena politike privatnosti Apple-a koji je onemogućio marketarima efikasno sprovođenje marketinških kampanja.

Prihod u segmentu cloud usluga skočio je 28 odsto na 7,5 milijardi dolara, a kompanije je izvestila da je ovaj segment poslovanja postao profitabilan po prvi put. Operativni profit u kvartalu dostigao je 191 milion dolara u odnosu na gubitak od 706 miliona dolara prošle godine.

Inovativni biznisi kompanije, u koje spadaju naučni centar Verily i projekat autonomnih vozila Waymo, zabeležili su pad prihoda sa 440 na 288 miliona dolara, uz rast operativnog gubitka od 47 odsto na 1,2 milijarde dolara.

Kompanija se suočava na polju veštačke inteligencije sa velikim izazovima, a nedavno su se pojavile špekulacije da Samsung  razmatra promenu pretraživača na svojim uređajima sa Google-a na Microsoft-ov Bing.

Google trenutno drži više od 90 odsto tržišta predraživanja, a iz uprave su naveli da će kompanija nastaviti da poboljšava pretraživač i da će biti konkurentna u svim velikim poslovima. Takođe, najavljen je nastavak ulaganja na polju veštačke inteligencije, a kompanija očekuje primenu niza novih funkcija u svim proizvodima.

Kompanija tradicionalno ne daje finansijska očekivanja za naredni period, ali se očekuje da će u maju na godišnjoj konferenciji objaviti inovirane verzije svojih proizvoda, uključujući operativni sistem Android i novi Pixel telefon.

Akcije Alphabet-a u pred-trgovanju beleže pad od 1,4 odsto na 103,2 dolara, dok od početka godine registruju plus od oko 16 procenata.

Izvor: CNBC, Alphabet, Momentum