Matična kompanija Google-a, Alphabet, objavila je kvartalne rezultate poslovanja iznad očekivanja nakon što je došlo do oporavka na tržištu oglašavanja, a cloud segment poslovanja zadržao visoke stope rasta.

Prihod u periodu april-jun skočio je 7,1 odsto na 74,6 milijardi dolara, dok je stopa rasta mimo kursnih razlika iznosila devet odsto.

Ovo je četvrti kvartal zaredom kako kompanija beleži jednocifrene stope rasta, kao posledica smanjenih kompanijskih budžeta za digitalno oglašavanje usled usporene privredne aktivnosti. Procenjuje se da bi se Alphabet mogao vratiti dvocifrenim stopama rasta tek u poslednjem tromesečju ove godine.

Reklamni prihodi porasli su 3,3 odsto na 58,1 milijardu dolara, dok je sam YouTube zabeležio višu stopu rasta od 4,4 odsto i doneo prihod od 7,67 milijardi dolara što je bilo iznad konsenzusa od 7,43 milijarde dolara.

Segment cloud poslovanja zadržao je visoku stopu rasta iz prvog tromesečja od 28 odsto i zabeležio prihod od 8,03 milijarde dolara, što je takođe bilo iznad konsenzusa od 7,87 milijardi dolara. Ovaj brzorastući segment poslovanja nakon što je postao profitabilan u prošlom tromesečju i sada je zabeležio operativni profit od 395 miliona dolara naspram gubitka prošle godine od 590 miliona dolara.

Rast poslovanja Alphabet-a i dalje ispod višegodišnjeg proseka (godišnje stope rasta prihoda)

Izvor: CNBC

Inovativni biznisi kompanije, u koje spadaju naučni centar Verily i projekat autonomnih vozila Waymo, zabeležili su prihod od 285 miliona dolara uz smanjenje operativnog gubitka sa 1,3 na 0,8 milijardi dolara.

Alphabet je u kvartalu zabeležio operativni profit od 21,8 milijardi dolara, što je povećanje od 12,3 odsto uz rast operativne margine od 1,4 procentna poena na 29,3 odsto.

Prilagođena dobit po akciji (EPS) skočila je 19 odsto na 1,44 dolara, što je bilo iznad očekivanja od 1,34 dolara.

Kada je u pitanju najveći rizik po kompaniju, a to je razvoj konkurentskih proizvoda na bazi veštačke inteligencije, uprava je napomenula da je Alphabet „integrisao veštačku inteligenciju u čitavom portelju“, kako bi se poboljšala Google pretraga, klijenti zaštitili od sajber napada, poboljšalo cloud poslovanje, razvili veliki jezički modeli… Uprava kompanije je navela da će sledeći model Androida 14 uključivati alate zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji.

Akcije Alphabet-a porasle su u produženom trgovanju preko pet procenata na 129,9 dolara, nakon što su prethodno u tekućoj godini zabeležile rast od 38,4 odsto.

Izvor: Alphabet, CNBC, Momentum